Brasserie Uilenspiegel in Brugge gaat morgen terug open, maar enkel als drankgelegenheid

De zaak gaat opnieuw open, maar enkel als drankgelegenheid. © MM
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

De door de voedselinspectie gesloten horecazaak Uilenspiegel in Brugge, die vorige week ook in het nieuws kwam na een hoogoplopend conflict tussen de uitbater en zijn vader, opent morgen opnieuw de deuren. “Evenwel enkel als drankgelegenheid. Eten serveren blijft vooralsnog verboden”, klinkt het bij het FAVV.

Brasserie Uilenspiegel zal morgen 13 augustus dus opnieuw de deuren openen. Dat werd ons gemeld door de advocaat van zaakvoerder Z.H., met name meester Joris Van Cauteren, en werd bevestigd bij het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen.

De horecazaak in de Langestaat in Brugge was vorige week niet uit het nieuws weg te branden. Eerst raakte bekend dat de horecazaak op 30 juli een sluiting kreeg opgelegd door het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen. Dit onder meer door vervallens levensmiddelen en inbreuken op de traceerbaarheid en algemene hygiëne. De uitbaters van de zaak, Z.H. en zijn stiefbroer M.D.R., werden vorig jaar voor de rechtbank in Ieper overigens al veroordeeld, nadat ze de boetes niet betaalden voor gelijkaardige inbreuken.

Niet lang daarna bleek dat er zich op dezelfde dag als deze van de sluiting een ernstig incident had voorgedaan tussen C.H., die er tewerkgesteld is als kok, en diens zoon Z.H. Volgens substituut procureur Tom Janssens van het Parket West-Vlaanderen was er een gevecht ontstaan nadat Z.H. zou geprobeerd hebben de gaskraan te manipuleren om zo de horecazaak te laten ontploffen. (hier link inlassen). Er dook daarbij ook een filmpje op waarin te zien is dat dat C.H. de banden plaat steekt van een wagen die probeert weg te rijden; met de bedoeling om die vlucht dus te verhinderen.

En in een opnieuw opmerkelijke wending blijkt nu dat dat de horecazaak morgen, 13 augustus, al de de deuren terug zal openen. “Deze onderneming heeft een registratie als ‘drankgelegenheid’ aangevraagd. De wetgeving schrijft voor dat de aanvraag op zich voldoende is om een registratie te bekomen, echter enkel voor de activiteiten die vallen onder ‘drankgelegenheid’”, zegt woordvoerster van het FAVV Hélène Bonte. “De toelating van deze onderneming als ‘eetgelegenheid’ blijft ingetrokken. Om dit type activiteiten terug te mogen aanvangen (eetgelegenheid), dient de onderneming een nieuwe toelating ‘eetgelegenheid’ aan te vragen. Het FAVV heeft dan 30 werkdagen de tijd om het administratief in orde te brengen en een controle ter plaatse uit te voeren om na te gaan of alle inbreuken wel degelijk werden aangepakt en er geen tekortkomingen meer kunnen worden vastgesteld die een impact hebben op de voedselveiligheid en de gezondheid van de consument.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier