Bourgogne des Flandres verankert zich in zes jaar weer diep in Brugge: “We zijn hier om altijd te blijven”

Ruben Gaillaert (foto Davy Coghe) © Davy Coghe Davy Coghe
Philippe Verhaest

Nadat Bourgogne des Flandres haar Brugse thuis in 1957 verliet, is de brouwerij sinds 2015 helemaal terug. Zes jaar later bevat het gamma enkele fel gesmaakte bieren, maar is er ook een jeneverstokerij boven de doopvont gehouden. “We zijn trots op het parcours dat we al afgelegd hebben”, zegt brouwer Ruben Gaillaert. “Maar ons verhaal is allesbehalve ten einde. We zijn hier om te blijven.”

De geschiedenis van Bourgogne des Flandres gaat liefst 265 jaar terug in de tijd. In het gezegende jaar 1756 ging Pierre-Jacques Van Houtryve met een naamloze boerderij annex brouwerij van start in Loppem, in 1825 loodste zijn zoon Corneille IV de brouwactiviteiten naar de Brugse binnenstad, waar Brouwerij Den Os het levenslicht zag. Begin twintigste eeuw volgde een verdere uitbreiding met de brouwerijen La Marine en Ten Ezele, maar in 1957 werd de roerstok definitief neergelegd.

De bieren belandden bij de Itterbeekse Brouwerij Timmermans, die op haar beurt in 1993 door Martin’s Finest Beer Selection van John Martin werd overgenomen. Zijn zoon Anthony geeft in 2015 de voorzet om Bourgogne des Flandres opnieuw binnen de historische Brugse stadsmuren onder te brengen.

Vanuit een historisch pand daterend van 1903 in de Kartuizerinnenstraat, op een steenworp van het belfort, worden sinds zes jaar opnieuw dagelijks unieke bieren gebrouwen. Met hoofdbrouwer Thomas Vandelanotte (37) en brouwer Ruben Gaillaert (27) als goede wakende huisvaders. “Hier creëren we op en top Brugse bieren”, steekt Ruben van wal. “En daar zijn we apetrots op. In zes jaar tijd hebben we een mooi parcours afgelegd en nu brouwen we dagelijks zo’n tien hectoliter. De coronacrisis zorgde ook bij ons even voor een dipje, maar sinds de heropening van de horeca hebben we de handen opnieuw meer dan vol.”

Experimenteren

In het complex, dat bestaat uit een koetshuis, diephuis en binnenplein, zijn naast een brouwerij ook een bierbar en museum ondergebracht. “We willen immers meer zijn dan ‘zomaar’ een brouwerij”, klinkt het. “Hier moeten mensen onze bieren ter plekke kunnen ontdekken en zien hoe ze gemaakt worden. Onze eigen bar geeft ons ook de kans om te experimenteren. Zo is er altijd één tapkraan waar we een specialleke kunnen aanbieden. In het verleden brouwden we al bieren met rijst en gebruikten we zelfs al de schors van onze kerstboom. Een ideaal laboratorium dat soms vaste waarden voortbrengt. Op die manier is bijvoorbeeld onze Blonden Os ontstaan.”

Voor het eerst in 120 jaar wordt opnieuw jenever in de binnenstad gestookt

Op biervlak hoeven de jongens van Bourgogne des Flandres zich niet meer te bewijzen, maar sinds begin juli wordt er onder de nok van het dak ook jenever gestookt. Zo knoopt de brouwerij weer aan met een aloude traditie die eind negentiende eeuw verloren ging. In 1895 werd er per capita nog tien liter jenever per jaar ‘verzet’, maar door een gewijzigde wetgeving voor het vergunningsrecht voor drankgelegenheden om sterke dranken te verkopen, daalde de consumptie. Ook de familie Van Houtryve zette de stokerijactiviteiten stop en focuste zich volledig op het brouwen. Tot nu.

“Het idee om ooit opnieuw jenever te stoken, is er al sinds de start in 2015”, duidt Ruben. “Maar de eerste lockdown van vorig jaar gaf ons de tijd en ruimte om de traditie nieuw leven in te blazen.”

Smaakt naar meer

In maart werd een nagelnieuwe jeneverstokerij in de brouwerij geïnstalleerd en zo wordt voor het eerst in 120 jaar opnieuw jenever in de Brugse binnenstad gestookt. “Ik ben biochemicus van opleiding en om jenever te stoken, heb je sowieso bier nodig. Dat maakte de stap ook een pak kleiner.”

Nu lanceert Bourgogne des Flandres twee volledig Brugse jenevers: de Hop Genever en Jonge Genever. “In die twee kindjes steekt heel wat bloed, zweet en tranen”, knipoogt Ruben. “Maar we zijn apetrots op het resultaat. Onze Hop heeft een eerder fruitig karakter, terwijl de Jonge kruidig is en gebaseerd is op onze Bourgogne des Flandres. En de reacties op beide dranken zijn unaniem lovend.”

Of er in de toekomst nog andere varianten het levenslicht zullen zien, laat Ruben voorlopig in het midden. “Maar dit smaakt in elk geval naar meer. Letterlijk en figuurlijk. We willen onze stokerij, net als onze brouwerij de voorbije jaren, definitief in de markt zetten en van onze jenevers een product maken waar de Bruggeling zich helemaal mee kan identificeren en terecht trots op mag zijn.”

Wie een fles jenever op de kop wil tikken, kan daarvoor terecht in de brouwerij zelf.

www.bourgognedesflandres.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Expertise