Bistro Sint-Blasius sluit op 13 oktober definitief de deuren: “We openen een nieuwe horecazaak aan onze kust”

Kimsy, Sasha, Sébastien en Nana ruilen Rumbeke voor de zee. © stefaan beel
Peter Soete

Bistro St-Blasius in Rumbeke sluit op 13 oktober definitief de deuren. Uitbaters Sébastien De Smedt en Nana Brigou openen begin november met hun dochter Kimsy en schoonzoon Sasha een ontbijt- en lunchbar en takeaway in Oostduinkerke-Bad.

“Mijn echtgenote Nana en ik zijn in december 1997 gestart met Bistro St. Blasius”, vertelt Sébastien De Smedt. “We waren 24 jaar en gingen een groot horeca-avontuur aan. Zowel Nana en ik hadden al horeca-ervaring. Mijn ouders hadden Het Gisthuis in Meulebeke en ik hielp er al van mijn twaalf jaar met mijn pa in de keuken. Ik leerde vanaf mijn vijftiende voor kok met een leercontract en na Het Gisthuis kon ik aan de slag in De Karmeliet en in de Roeselaarse Savarin. Nana werkte toen al in de keuken en in de zaal bij mijn ouders en ik zag haar wel zitten. (lacht) En voilà, van het een kwam het ander en we zijn al samen van toen we allebei 19 waren. En zoals gezegd, vijf jaar later zijn we gestart met ons eigen restaurant in Rumbeke.”

“Wij hebben altijd gestreefd om een lekkere, verse keuken te presenteren, we wilden de betere bistro zijn maar zonder de stijfheid van een sterrenzaak. Verse frieten en zelfgemaakte mayonaise vind ik een evidentie en Nana bakt ook dagelijks twee broden om bij de gerechtjes te serveren. Maar na 30 jaar in een restaurant te hebben gewerkt met telkens een middag- en avondservice hebben Nana en ik nood aan een andere uitdaging. Het is niet alleen op fysiek vlak een zware stiel, ook mentaal kan het binnen enkele jaren misschien te veel worden. Pas op, ik ben de horeca zeker niet beu, ik kook nog altijd zeer graag maar het mag wat rustiger zijn vanaf nu. Daarom starten we binnenkort in Oostduinkerke-Bad met een ontbijt- en lunchbar en take away. We doen dit samen met onze dochter Kimsy en onze schoonzoon Sasha Delsoir.”

Kitesurfers

“Waarom naar de kust? Zeer eenvoudig. We zijn alle vier gedreven kitesurfers en bijna ieder vrij moment kun je ons in Oostduinkerke vinden. We stonden zelfs op het punt om de surfclub daar uit te baten, maar dat is uiteindelijk niet doorgegaan. We hebben dan een geschikt pand gezocht en gevonden in de Leopold II-laan in Oostduinkerke. Het was een vroegere bank die nu wordt getransformeerd in een horecazaak.”

“We hebben echt iets met de zee en vooral met Oostduinkerke”, lacht Nana. “Ik ben zelf afkomstig van Oostduinkerke en mijn mama heeft nog een winkeltje gehad net voor de plaats waar onze zaak zal komen. Dat moet toch voorbestemd zijn?”

“Onze zaak hebben we Surf en Bite gedoopt en het is de bedoeling dat we begin november de deuren openen voor broodjes, panini’s, tapas, slaatjes en dagschotels. Ik zal met Sébastien in de keuken werken die me ongetwijfeld de knepen van het vak zal leren. Ik weet nu al dat hij zelf preparé zal bereiden en dat de tonijnsla met verse tonijn zal zijn. En toch zal het betaalbaar zijn want voor 20 à 25 euro zul je overheerlijk kunnen eten bij ons.”

“En ondertussen kijken wij uit naar een overnemer voor Bisto St-Blasius”, besluit dochter Kimsy. “Dit is een perfect ingericht, goed draaiend restaurant met woonst en volledig duurzaam met zonnepanelen, zonneboilers en vernieuwde ramen. Dit is eigenlijk perfect voor een jong koppel dat een eigen restaurant wil. Geïnteresseerden mogen altijd contact opnemen met ons.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier