“Bijzonder om zaak van overleden nonkel Tom verder te zetten”: Koen en Stefanie blazen ‘t Moreelsgoed nieuw leven in

Het ondernemersduo Stefanie en Koen aan ’t Moreelsgoed. (foto GV)
Gerda Verbeke

Wat ooit begon als een spontane weekendjob bij zijn nonkel Tom, groeide voor Koen Ostyn uit tot een levenspad. Vandaag zet hij, samen met zijn echtgenote Stefanie Vandemoortele, het levenswerk van wijlen Tom Loosveldt voort. In feestlocatie ’t Moreelsgoed blaast het koppel nieuw leven in. “Het is een stukje van nonkel Tom zijn hart, een plek waar alles begon.”

Koen Ostyn, afkomstig uit Marke, groeide op tussen de bloemen in de zaak van zijn ouders. “Ik heb daar jaren meegewerkt”, vertelt Koen. “Twintig jaar geleden kreeg ik een onverwacht telefoontje van mijn nonkel Tom. Het was op een zaterdagmiddag toen hij vroeg of ik ’s avonds kon komen helpen in de keuken van ’t Moreelsgoed. Ik had dat nog nooit gedaan, maar ik dacht: waarom niet? Die eerste avond verliep verrassend goed. Ik hielp met borden dresseren en dat ging vlot. De week erna stond ik er opnieuw, en voor ik het wist, hielp ik elk weekend mee. De microbe had me toen al te pakken.”

Extra kracht

Toen het steeds drukker werd in ’t Moreelsgoed liet Tom zich ontvallen dat hij wel een extra kracht kon gebruiken. Zijn echtgenote Hilde Degezelle herinnert zich dat moment levendig. “Koen was bij ons op bezoek en zei spontaan dat hij dat wel wilde doen. We vroegen nog of hij niet beter verder studeerde, want hij was een goede student, maar hij was vastbesloten.”

Koen schreef zich in voor de avondopleiding restauranthouder en werkte daarna drie jaar vast in ’t Moreelsgoed. Later ging hij als freelance kok aan de slag, waar hij ervaring opdeed in uiteenlopende keukens en op verschillende evenementen.

Dezelfde passie

In 2013 begonnen Koen en Stefanie samen hun eigen zaak ’t Klein Fornuis. “Dat was de volgende stap”, zegt Koen. “We wilden onze eigen stijl brengen: kwaliteitsvolle, verse producten en gerechten die met liefde bereid worden.”

’t Klein Fornuis groeide uit tot een vaste waarde in Kortrijk. Klanten kunnen er terecht voor afhaalgerechten of een kok-aan-huis. “We maken bijna alles zelf”, vertelt Stefanie Vandemoortele , afkomstig uit Heule. “Van sauzen tot desserts, alles vertrekt hier van dagverse producten.” Zij volgde hotelschool in Kortrijk en werkte daarna in een hotel in Kortrijk.

“Hier is mijn liefde voor de horeca ontstaan”

Toen Tom ziek werd, kwamen Koen en Stefanie vaker over de vloer in Tiegem. “Eerst gewoon om te helpen”, zegt Koen. “Maar gaandeweg groeide het idee om het commerciële gedeelte van ’t Moreelsgoed te huren en opnieuw te laten bruisen. Het voelde juist aan, hier is het allemaal begonnen.” Ook tante Hilde stond meteen achter dat plan. “Koen heeft hier zijn basis gelegd”, zegt ze. “Hij kent de sfeer, de aanpak en de mensen. Toen hij en Stefanie hun voorstel deden, voelde dat heel natuurlijk. Ze delen dezelfde passie en liefde voor het vak.”

Cirkel is rond

Vandaag nemen Koen en Stefanie de fakkel officieel over. ’t Moreelsgoed blijft wat het altijd is geweest: een stijlvolle en warme plek voor huwelijken, communies, familiefeesten, brunches, bedrijfsevents en afscheidsmomenten. “Onze troef is dat we alles zelf doen”, legt Koen uit. “Van koken tot serveren. Geen stijve bedoening, maar oprechte gastvrijheid en een keuken die recht uit het hart komt.” Wie liever in kleinere kring viert, kan terecht in ‘t Mag in Anzegem.

Voor Koen voelt het alsof de cirkel rond is. “Hier, in Tiegem, is mijn liefde voor de horeca ontstaan”, zegt hij. “Ik heb hier veel geleerd van Tom. Nu is het aan ons om dat verhaal verder te schrijven, met dezelfde passie en zorg.” (GV)

Wie wil proeven van hun aanpak kan terecht voor meer informatie via www.kleinfornuis.be of op de sociale mediakanalen van ’t Klein Fornuis en ’t Moreelsgoed.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Expertise