Antony Verschaeve neemt afscheid van café Lusterke: “Als vis in een bokaal”

De flamboyante cafébaas neemt zondag afscheid van Lusterke maar blijft de eigenaar van de kroeg in de Molenstraat. (foto Kristof Desmet) © Kristof Desmet
Erik De Block
Erik De Block Medewerker KW

Antony Verschaeve (53) baat komende zondag voor de allerlaatste keer café Lusterke in de Molenstraat uit. Vanaf oktober wordt Vanessa Pattyn de nieuwe uitbaatster. Het is de vraag wat Antony gaat doen. “Eerst zal ik eens mijn hoofd leeg maken”, zegt hij. “Een café uitbaten is vooral mentaal heel lastig.”

“Ik zit hier met een heel gemengd gevoel”, zegt Antony in het begin van het interview. “Ik sta volledig achter mijn beslissing. Ik ga enerzijds enorm veel mensen en dingen missen en anderzijds zal ik tijd nemen om een nieuwe richting in te slaan. Nu mis ik ook veel dingen. Het is klein hierboven. Niet evident als mijn twee dochters hier zijn.”

Antonny is een specialleke. Zoveel is zeker. Van opleiding is hij kok en hulpkelner. Hij woonde vroeger in Zandvoorde, Bissegem, Heule en Gent. “Ik heb gewerkt in de keuken van ’t Kapittel en ’t Palet”, blikt hij terug. “Ik was drie jaar animator, onder meer in Benidorm, Mallorca en Kreta. Ik was telkens weg voor elf maanden. In Kreta deden we animaties voor 900 mensen. Ik had een groep van 26 mensen onder mijn hoede. Goed voor negen verschillende nationaliteiten. Terug in België volgde ik bij de VDAB een opleiding voor kok en hulpkelner.”

Knikkerclub

Hij kocht het huidig handelspand en begon er met café Lusterke. Antony ontpopte er zich tot een creatieve duizendpoot en nam heel veel initiatief. “In het begin hadden we hier Radio Lusterke, met verschillende dj’s”, vertelt Tone. “Na anderhalf jaar ontmoetten we op een cyclocross Yu Takenouchi en daarop zijn we hier begonnen met een fanclub voor de Japanner. Verder is er hier knikkerclub Les Boules d’Or. We gingen op internet op zoek of er ergens een knikkerclub bestond en kwamen uit in Noordeloos in Nederland. Ik nam daar zes keer deel aan het Nederlands kampioenschap. Anderen van hier gingen mee. We namen hun reglement over en begonnen zelf met een knikkerclub.”

Er gebeurde nog zoveel meer in die twaalf en een half jaar. Zo stond hij op de planken met het verdwenen Nieuw Werviks Theater en trad in 2018 met de gelegenheidsgroep Les Ecouteurs als zanger op tijdens Mith Fest in Kruiseke. Lusterke en enkele klanten waren een week lang te zien in ‘Man bijt Hond’. Antony kookte op oudejaarsavond voor zijn alleenstaande klanten en anderen. “Organiseren zit gewoon in mij, ik zit niet graag stil”, klinkt het. “Ik sta hier elf uur op een podium. Op een bepaald moment voel ik me een dirigent. Ergens verlang ik wel tot het is afgelopen. Ik voel me soms als een vis in een bokaal.”

Lusterke is open vanaf 9 uur en is een dagcafé. “In het begin was ik al open om 6 uur en mikte op treinreizigers die richting Ieper of Kortrijk moesten en hier om een krant of een meeneemkoffie kwamen. Ik haalde aan de overkant bij wijlen bakker Marc Vanrobaeys boterkoeken.”

Kelnerrace

Er zijn ook de programma’s tijdens de zomerkermis geweest. “Er waren er acht grandioos, na corona deed ik tijdens de zomerkermis niet meer open”, aldus Antony. “Ik heb tijdens de kerremesse de kelnerrace nieuwe leven ingeblazen.”

Antony heeft twee dochters Noor (17) en Maan (15). Hij gaat in Geluwe wonen. Dit weekend is er dus het afscheid met diverse optredens. “Om 18 uur begint het met accordeonist Regis Vitse, een trouwe klant”, overloopt Antony het programma. “Een uur later is het de buurt aan de band Drift (Tine Moniek & Christof Van Hulle) en speelt vanaf 20.30 uur de vierkoppige band Hond (Antwerpen). Er is ook hiphop met Doofpit (Poperinge). Nadien draaien dj’s. Aanvankelijk was ik van plan om het zondag op een rustige manier af te sluiten maar ik wilde iets doen voor de vaste klanten op zondagavond. Vanaf 18 uur speelt accordeonist Perry uit Menen, begeleid door een band.”

Rookverbod

Door de jaren heen is het cafébezoek verminderd. Onder meer door het rookverbod en de alcoholcontroles. “Ik ben ten stelligste overtuigd dat een volkscafé als dit nog pakweg 10 tot 15 jaar kan bestaan”, zegt Verschaeve. “Ik ben niet afhankelijk van een bepaalde brouwerij en verkoop dus de bieren die ik wil. Het cafébezoek is zeker verminderd. Ik ben nog van een generatie die is opgegroeid met onze ouders die nog wat op café gingen. Nu is dat allemaal anders. Neem nu bijvoorbeeld de inzet van de zomervakantie. Jarenlang stond Wervik na de laatste werkdag met het personeel van de zetelfabriek Confortluxe op stelten.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier