Al 13 jaar runnen Jersy en Ria Frituur De Statie in Izegem en zijn ze vertrouwde gezichten naast het station. Niet enkel voor zijn frituur heeft Jersy een passie, hij speelt ook met de duiven en kweekt vinken. “En mijn beestjes presteren goed”, klinkt het.
Jersy Vandecasteele (56) en Ria Devlaminck (52) vormen een nieuw samengesteld gezin. Samen hebben ze drie dochters. “Maar niemand die ons zal opvolgen, maar we hopen er hier zelf nog wat jaartjes aan te breien”, klinkt het. “Ik ben van Ingooigem afkomstig, Ria van Hulste. In Hulste wonen de dulste luidt het spreekwoord, ik ben haar naar daar gevolgd.”
“Van de kermis tot de Batjes, we genieten van alles mee”
Jersy was actief in de elektriciteitswerken en de automatisatie. Ria werkte eigenlijk al in de frietwereld, 19 jaar deed ze kwaliteitscontrole bij Lutosa. Jersy: “Mijn pa was traiteur, zelf had ik ook altijd wat in de voeding gezeten. Mijn zus had een frituur in Houthulst, daar hebben we de stiel eigenlijk geleerd en op congé kwamen Ria en ik overeen om samen een frituur te starten. We hadden al een barak op het oog, maar we vonden geen plaats om die te zetten. Tot we vernamen dat de frituur hier over te nemen stond.”
(Niet) eerst het vlees
34 jaar lang hadden Nicole Derieuw en Johan Delaere naast het station Frituur Nicole uitgebaat. “Eventjes is er nog een andere uitbater geweest, maar daarna kwamen wij. Maar door die korte wissel voor ons moesten we eigenlijk zowat van nul het klantenbestand opbouwen.”
Maar de oude gewoontes van de vorige bazen waren voor Jersy en Ria nog een tijdje merkbaar. “Blijkbaar was het bij hen de gewoonte dat je altijd eerst moest zeggen wat je van vleesjes wilde. De klanten waren dat zo ingepeperd, maar bij ons mocht je het meteen formuleren zoals je wilde. Maar het bleef nog een tijdje meegaan.”
De frituur, die op grond van de NMBS staat, neemt na al die jaren nog altijd dezelfde stek in. “Vroeger heeft de frituur nog aan het goederenstation gestaan, toen wij hier kwamen, was het al op deze locatie. Door de jaren heen hebben we hier ook veel veranderd: laat ons zeggen dat enkel de ondergrond nog dezelfde is: van het dak tot de ramen en het meubilair, alles werd vernieuwd.”
Toplocatie
En er kwam ook een nieuwe naam. “Die vonden we eigenlijk vrij vlot, Frituur De Statie zegt meteen ook waar we ons bevinden. En het station zorgt hier voor heel wat passage. En natuurlijk zien we hier ook veel gebeuren rond onze deur. Qua overlast valt het mee de jongste tijd, maar we zijn hier zowat de supervisors van de stationsbuurt”, lacht Jersy.
(lees verder onder de foto)

“En als er eens een trein panne heeft, dan voelen wij dat”, gaat Ria verder. “Dan komen ze snel hier nog een hapje eten, terwijl dat ze wachten.”
De trein passeert dan ook vlak achter de frituur. “Qua locatie zitten we hier al 13 jaar uitstekend. Als mensen van de trein stappen, ruiken ze al dat er hier frietjes worden gebakken, dat lokt volk. We hebben ook veel studenten, voor hen hebben we de studentendeal, voor vijf euro hebben ze een bakje friet, een snack en een sausje.”
“Binnen kunnen een 20-tal mensen plaatsnemen. In de zomer kunnen we hier voor onze deur een terrasje neerpoten, het is hier aangenaam zitten, omdat er ook heel wat passage is. En we genieten ook mee van alles wat er georganiseerd wordt, van de kermis tot de Batjes.”
Perronburger
De frituur is gesloten op dinsdag, zaterdagavond en zondagmiddag, op de andere dagen telkens ’s middags en ’s avonds open van 11.30 tot 13.30 uur en van 17.30 tot 21.30 uur. “We hebben veel vaste klanten”, zegt Jersy op een zaterdagmiddag, terwijl een jongeman binnenkomt. “Kijk, ik moet niet vragen wat hij wil, ik ken het vanbuiten”, toont Ria, terwijl ze de juiste snacks al klaarlegt.
Ook op sociale media is Frituur De Statie actief en daar maken ze reclame voor de toppers in het gamma. “Eerst en vooral draait het erom om altijd vers te werken en dat is waar wij voor staan. We hebben ook eigen toppers, zoals het Wilfrietje, een friet met een twijfelaar, stoverijsaus en gedroogde ajuinen en ons eigen sausje er bovenop. Ook het Pascalleke, met de populaire Becrunch boulette, staat sinds kort op onze kaart. Onze brochetten ‘stekken’ we zelf en de vol-au-vent wordt thuis gemaakt. En we serveren ook eigen burgers: van de Statieburger tot de Perronburger.”
Babbeltje hoort erbij
Het koppel gaat er ook prat op graag een praatje te slaan met de klanten. “Sommige mensen staan meteen op hun gsm te tokkelen, die willen liever niet praten en uiteraard respecteren we dat. Maar we hebben heel wat klanten die hier komen voor een leuke babbel. Ze weten bijvoorbeeld dat ik supporter ben van Club Brugge en dan gaat het al snel over het voetbal. En nu in de periode van de voorjaarsklassiekers is koers vaak het thema. En Ria praat dan eens over de kindjes met de klanten, of over koetjes en kalfjes en eens informeren hoe het met de mensen gaat, dat appreciëren ze.”
Zware fond
Ria heeft niet veel vrije tijd, maar zwemt graag. Jersy heeft wel een verrassende hobby. “Duiven en vinken. Toen ik bij Ria in Hulste kwam wonen, stond daar een duiventil in de tuin. Haar pa was nog kampioen van België en ook mijn moeder haalde die titel nog binnen in de duivensport. Dus zit het ons wat in de genen. En zo had ik ook goede rassen om mee te starten. Ik speel op de zware fond, haalde al eens een eerste prijs op Barcelona… Ik mag dus niet klagen over de prestaties van mijn beestjes. Ik krijg trouwens op mijn gsm een seintje als de duiven binnen vallen, zo kan ik het hier van in de frituur volgen. Ik kweek dus ook vinken en je moet er ook mee spelen natuurlijk om te weten of je de goede beet hebt. Dus ik heb ook mijn handen vol buiten de frituur om.”
Stilzitten is dan ook niet aan het koppel besteed. “Als we op vakantie zijn, krijgen we het al op onze heupen als we enkele uren niets te doen hebben.”