“2025 was een echte rollercoaster”: Baptiste Tieberghien (33) van Lin’eau blikt terug op absoluut topjaar

Baptiste Tieberghien: "Als die ster komt, is dat goed. Komt ze niet, dan is het ook oké. Ik kook in de eerste plaats voor onze gasten." (foto Frank Meurisse)
Philippe Verhaest

Hij werd dit jaar verkozen tot Eerste Kok van België en zijn restaurant Lin’eau kaapte opnieuw een mooie 14 op 20 in Gault&Millau weg. Met andere woorden: Baptiste Tieberghien heeft er een bijzonder succesvol 2025 opzitten. Maar tegelijk kijkt hij ook al vooruit. “Een ster in 2026? Dat is ergens wel een kinderdroom.”

“Het afgelopen jaar was een echte rollercoaster. Maar wel eentje waar ik met een zeer goed gevoel ben afgestapt.” Baptiste Tieberghien (33) tuurt vanuit de zaal van restaurant Lin’eau over de oude Leie-arm die rustig langs de Sint-Bavokerk meandert en kijkt met een warm gevoel even achterom.

Zes jaar nadat hij de zaak, samen met zijn partner Lisa Van de Cauter, boven de doopvont hield, zit die volledig op kruissnelheid. “We zijn in 2019 gestart als bistro, maar al snel werd duidelijk dat Lisa en ik niet erg gelukkig werden van tientallen kilo’s aardappelen schillen”, glimlacht hij. “Gaandeweg zijn we de culinaire toer opgegaan. Mooi om zien dat we nu ook bevestiging krijgen.”

Belgische driekleur

Die bevestiging komt in verschillende vormen. Bij Gault&Millau is Lin’eau met 14 op 20 stilaan een vaste waarde, in 2023 werd Baptiste verkozen tot Viskok van het Jaar en nu mag hij zich ook Eerste Kok van België noemen. “Een enorme eer”, glundert hij.

Lin’eau in Sint-Baafs-Vijve. (foto Frank Meurisse)

“Je kan de wedstrijd gerust als het Belgisch kampioenschap beschouwen. Het was altijd al een stille ambitie om ooit de Belgische driekleur aan mijn koksvest toe te voegen, nu is die ambitie realiteit. Soms besef ik het nog niet altijd even goed.”

“We hebben úren getraind voor de Eerste Kok van België. Alleen zo konden we perfectie zo goed mogelijk benaderen”

Al scheelde het geen haar of Baptiste had de competitie aan zich voorbij laten gaan. “Lisa heeft me het laatste zetje gegeven”, glimlacht hij. “Daar ben ik haar heel dankbaar door. Net als mijn sous-chef Vic Vanbrabant, die commis van dienst was.”

“Deze titel hebben we samen behaald. En er ook úren voor getraind. In zes uur tijd moesten we een voorgerecht, hoofdgerecht en dessert serveren en we hebben geprobeerd de perfectie zo goed mogelijk te benaderen. Vooraf gaf ik ons 15 procent kans op eindwinst, de tegenstand was immers niet min. Maar vanuit de underdogpositie hebben we keihard gewerkt. Met resultaat.”

Vaste klanten

Keihard werken, dat doen Baptiste en Lisa met hun team ook elke dag in Lin’eau zelf. En de titel kan als katalysator voor de naambekendheid werken. “Maar op onze lauweren rusten, dat staat niet in onze vocabulaire“, knipoogt Baptiste. “De werkdruk ligt hoog, maar die houdt ons net scherp.”

“Door de nakende gezinsuitbreiding wordt het ook thuis druk, maar werk en privé gaan bij ons hand in hand”

“Ik ben vooral trots op de evolutie die we doorgemaakt hebben. En de stappen die we blijven zetten. De afgelopen jaren hebben we een vast klantenbestand opgebouwd, dat is misschien nog wel de mooiste erkenning. Mensen die heel bewust terugkeren en zelfs een bepaald gerecht opnieuw willen proeven. Daar haal ik veel voldoening uit.”

Baptiste Tieberghien: “Mensen die heel bewust terugkeren en zelfs een bepaald gerecht opnieuw willen proeven. Daar haal ik veel voldoening uit.” (foto Frank Meurisse)

Onze gasten een (h)eerlijke culinaire ervaring aanbieden, dat is ons grote doel. Elke keer als onze zaal vol zit (die biedt plaats aan 44 gasten, red.) weet ik weet waarom we dit doen. Dat maakt me oprecht trots.”

Zoontje op komst

De komende jaren wil Baptiste verder groeien. Met in 2026 een ster? Als Eerste Kok van België kan hij stilaan mooie adelbrieven voorleggen. “Goh, je bent al de zoveelste die dit zegt”, lacht hij. “Toen ik Eerste Kok werd, zeiden heel veel gevestigde waarden me dat ons reservatiesysteem zou ontploffen en we ons stilaan mogen opmaken voor een ster.”

“Er lopen nu inderdaad meer reservaties binnen, die ster zien we wel. Als het komt, dan is dat goed. Komt het pas binnen vijf of tien jaar – of helemaal niet – dan is dat ook oké. Ik steek niet weg dat het ergens ook een kinderdroom is, al koken wij in de eerste plaats voor onze gasten. Die komen altijd op de eerste plaats.”

Al heeft Baptiste ook op privévlak enkele prioriteiten. In januari krijgt hun dochtertje Marielou (4) er een broertje bij. “De deadline om de kinderkamer in orde te brengen, nadert”, zegt hij met glinsterende ogen. “Ook thuis wordt het een pak drukker, maar daar zijn we volledig klaar voor. Werk en privé gaan bij ons hand in hand. En dat loopt goed.” (PVH)

Partner Expertise