Honderdtal actievoerders betogen tegen megafabriek van Clarebout in Frameries

Een honderdtal mensen kwam samen om actie te voeren.© BELGA
Een honderdtal mensen kwam samen om actie te voeren.© BELGA
Redactie KW

In Frameries, in de provincie Henegouwen, zijn zondag een honderdtal mensen samengekomen om actie te voeren tegen de megafabriek van het bedrijf Clarebout Potatoes, dat zijn hoofdzetel heeft in Nieuwkerke. Het gaat om een initiatief van het collectief Steun aan de Boerenstrijd (RéSAP, Réseau de Soutien à l’Agriculture Paysanne) en het buurtcomité La Nature sans Friture in het kader van de internationale dag voor de boerenstrijd.

Met hun actie willen de twee bewegingen zich verzetten tegen de plannen voor een megafabriek voor frieten van het bedrijf Clarebout Potatoes op het industrieterrein van Frameries. De buurtbewoners van Frameries en de boerenbeweging hebben op de bedrijfssite onder andere aardappelen geplant en spandoeken aangebracht.

De buurtbewoners mobiliseren zich al sinds januari 2019 tegen de megafabriek van Clarebout Potatoes. “De sector is verantwoordelijk voor 10 procent van de arbeidsongevallen in de voedingsindustrie”, zo zei Florence Defourny van La Nature sans Friture vorige week nog. “Het vervuilt enorm en vernielt de landbouw. Het is een junkfoodmachine. In Frameries verdedigen wij een respectvoller model. We vechten voor de bescherming van het milieu, de veiligheid, de gezondheid en de levenskwaliteit van elke burger.”

(BELGA)

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.