Het hamsteren lijkt terug, maar winkels zijn klaar: “Het toiletpapier is alleszins al bijgevuld”

Of het vrijdagavond tot een nieuwe, algemene lockdown in ons land komt, moet het Overlegcomité beslissen. Maar vrijdagochtend is al duidelijk dat velen liever hun voorzorgen nemen. Verschillende supermarkten zagen ’s morgens meteen een massa volk over de vloer komen. “Maar zo erg als in maart kan het vandaag niet worden. We zijn er klaar voor”, klinkt het in de winkels.

Door de beperking op het aantal klanten dat binnen kan, valt de drukte in de winkel nog mee. “Maar toch: we zagen het gisteren al, maar vandaag is het nog zoveel drukker”, zegt gerant Yourie Demeyer. © Olaf Verhaeghe

Vrijdagochtend, 9 uur aan Colruyt Kuurne langs de Ringlaan. In de overdekte parking is het al zoeken naar een parkeerplaatsje, wie een karretje wil om naar binnen te gaan moet al meteen geduld oefenen. De supermarkt is nog maar een klein halfuur open en toch is het al bijzonder druk.

“Het is ongelooflijk”, glimlacht één man die buitenkomt met twee pakken water en wat sterkere bieren. “Het komt waarschijnlijk door die aankondigingen van de lockdown in alle gazetten, hé. De mensen willen de grote drukte die er vanavond zal zijn, voor zijn.”

Rij aan de karretjes

Aan de standplaatsen van de winkelkarretjes vormt zich intussen een rij van een 10-, 15-tal mensen. Netjes op afstand van elkaar en met een mondneusmasker voor het gezicht. Wie zijn wagen al vol laadde met de inkopen, kan het karretje na het ontsmetten meteen aan de volgende doorgeven. “Het aantal winkelkarretjes is beperkt, gelukkig maar.” Yourie Demeyer is gerant in de Kuurnse Colruyt. Samen met zijn team is hij al de hele ochtend in de weer om de drukte in goede banen te leiden.

De 100 winkelkarretjes aan de ingang zijn kort na 9 uur al allemaal ingenomen. Wachten dan maar.
De 100 winkelkarretjes aan de ingang zijn kort na 9 uur al allemaal ingenomen. Wachten dan maar.© Olaf Verhaeghe

“We zagen het donderdag al een beetje, maar vandaag is het nog zoveel meer”, vertelt hij. “Het is nochtans niet nodig, hé. Wij blijven sowieso open. Waarom mensen weer aan het hamsteren slaan? Ik kan het niet verklaren. Uiteindelijk is nog niet eens duidelijk wát de strengere maatregelen zullen inhouden. We moeten nog afwachten op wat de politiek beslist.”

Boem in maart

De Kuurnse Colruyt is een van de grotere filialen in de wijde regio. In maart, bij de eerste lockdown, was het ook hier een overrompeling. “Je kan je dat niet voorstellen. Ik herinner me die vrijdagavond nog goed. Plots, om 16 uur: boem, helemaal vol. Alle karren weg, de gangen vol, producten waren bijna uitverkocht en mensen liepen letterlijk tegen elkaar”, zegt Yourie.

Yourie Demeyer, gerant van Colruyt Kuurne.
Yourie Demeyer, gerant van Colruyt Kuurne.© Olaf Verhaeghe

“Ik herinner me die vrijdagavond in maart nog goed. Plots, 16 uur: boem, helemaal vol” – Yourie Demeyer, gerant Colruyt Kuurne

“Nu kan dat niet gebeuren, neen. We hebben absoluut onze lessen getrokken. Niet alleen beperken we het aantal mensen dat op hetzelfde moment de winkel binnen kan, we hebben ook alle mogelijke voorzorgsmaatregelen getroffen. Natuurlijk is het jammer dat mensen beneden even moeten wachten, maar de veiligheid in de winkel, ook van mijn personeel, gaat voor”, aldus de Colruyt-gerant.

“Ook de toegang tot het frigogedeelte met de verse groenten en fruit wordt gelimiteerd. Als onze werknemers van mening zijn dat het niet veilig kan, komt er eventjes een stopbord.”

Het toiletpapier wordt nog es extra bijgevuld. Je weet immers maar nooit.
Het toiletpapier wordt nog es extra bijgevuld. Je weet immers maar nooit.© Olaf Verhaeghe

Extra toiletpapier

“Wat het vanavond zal geven, kan ik onmogelijk voorspellen”, zegt Yourie. “Maar ik heb het gevoel dat we er klaar voor zijn. We hebben het toiletpapier alleszins nog eens extra bevoorraad. (lacht) Neen, laat ons hopen dat iedereen het ook straks hier rustig kan houden. Er is voldoende, we blijven open – ook de komende weken – en hamsteren is dus niet nodig.”

En de klanten zelf? Die blijven er vrij kalm bij. “Ik kom niet massaal inkopen, het is gewoon mijn wekelijkse afspraak met de Colruyt”, vertelt een dame die staat aan te schuiven aan de versafdeling. “Het zijn uitzonderlijke tijden, hé. Nu zeker ze de lockdown weer aankondigen, maar uiteindelijk is het belangrijkste dat iedereen in de supermarkt rustig kan blijven. En ik heb het idee dat dat voorlopig goed lukt.”

Aan de versafdeling is het wel aanschuiven geblazen. De medewerkers van de frigo kunnen zelf beslissen wanneer het te druk is in de kleinere ruimte.
Aan de versafdeling is het wel aanschuiven geblazen. De medewerkers van de frigo kunnen zelf beslissen wanneer het te druk is in de kleinere ruimte.© Olaf Verhaeghe

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.