Vlaams minister-president Jan Jambon belooft beslissing over Visartsluis in april

Vlaamse minister-president Jan Jambon was de eregast op de nieuwjaarsbijeenkomst van de havengemeenschap. © Apzi-Voka
Roel Jacobus
Roel Jacobus journalist/muzikant

Vlaams minister-president Jan Jambon heeft op de nieuwjaarsbijeenkomst van de havengemeenschap een boude belofte gedaan: “Deze Vlaamse regering neemt de komende maanden een definitieve beslissing over de nieuwe sluis.” De jongste maanden was wegens bijkomend studiewerk twijfel gerezen over de haalbaarheid van de deadline.

Begin januari ging de alarmbel af over een nieuwe grote vertraging van het complex project Nieuwe Sluis Zeebrugge. Uit de adviesronde over het ‘eindbeeld’ in september 2022 gaven diverse instanties een tiental adviezen die meer dan verwacht bijkomend studiewerk noodzakelijk maakten. Daardoor verschuift de start van het openbaar onderzoek over het ontwerp kaderprojectbesluit – de ‘bouwvergunning’ – van januari-februari naar ten vroegste eind april. De einddatum van dit openbaar onderzoek van zestig dagen valt dan ná verkiezingszondag 9 juni. Zal de nieuwe Vlaamse regering de voorgaande beslissingen over de sluis volgen? Of komt er een langdurige regeringsvorming en mag een aanblijvende Vlaamse regering ‘in lopende zaken’ over een dossier met zo’n grote financiële impact beslissen?

Op de nieuwjaarsbijeenkomst van de havengemeenschap stelde Vlaamse minister-president Jan Jambon de bedrijvenvereniging Azpi-Voka gerust. “Ik engageer mij om in april 2024, binnen drie maanden, een robuust projectbesluit voor de Nieuwe Sluis Zeebrugge goed te keuren. Daarmee geven we de regering in lopende zaken de mogelijkheid om vervolgbeslissingen te nemen. De lengte van de regeringsvorming doet er dan niet toe, om het dossier te laten evolueren.”

Gsm-nummer

Een gepikeerde Jambon dicteerde vervolgens aan de meer dan 550 aanwezigen tot twee keer toe zijn gsm-nummer. “Daarop mag iedereen mij vragen hoe het dossier vooruitgaat”, aldus de minister-president. “Hetzelfde over geruchten dat het geld voor de Zeebrugse sluis naar de extra containercapaciteit (ECS) in Antwerpen zou gaan. Bullshit! Voor die twee belangrijke projecten voorzien we financiering, en het ene zal niet ten koste van het andere gaan. Noteer: Jan Jambon, Brugge, 26 januari 2024.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier