River Terminal langs kanaal Roeselare-Leie tegen zomer 2022 operationeel: “Belangrijke schakel in opwaardering hele kanaalzone”

De River Terminal in Roeselare moet tegen deze zomer in gebruik genomen worden. © GF
Philippe Verhaest

De River Terminal, een nieuw overslagcentrum langs het kanaal Roeselare-Leie, moet tegen deze zomer afgewerkt zijn. De werken gingen in september 2020 van start en de oplevering was initieel gepland voor eind 2021, maar slechte weersomstandigheden en de zeer natte ondergrond zorgden voor wat vertraging. Dat zegt provincieraadslid Kurt Himpe (N-VA) op basis van informatie van gedeputeerde Jean de Bethune.

Met de River Terminal in Roeselare, een project met een kostenplaatje van 6,6 miljoen euro, willen de POM West-Vlaanderen en De Vlaamse Waterweg meer bedrijven overtuigen om over te schakelen op de binnenvaart voor het vervoer van goederen en grondstoffen.

Via het kanaal Roeselare-Leie worden jaarlijks meer dan vier miljoen ton goederen vervoerd. De River Terminal moet een uitweg bieden voor bedrijven die geen rechtstreekse toegang hebben tot het kanaal.

Concrete interesse van vijftien bedrijven

Bij de start van het project werd gepolst naar interesse bij de bedrijven. “Op dit ogenblik zijn er al een vijftiental bedrijven die interesse en concreet potentieel getoond hebben voor het gebruik van de terminal”, stelt provincieraadslid Kurt Himpe.

“Die zijn actief in diverse sectoren: van bouwmaterialen tot recyclagestromen.”

230 meter lange kaaimuur

In het antwoord op de schriftelijke vraag van Himpe wordt ook gemeld dat men momenteel in de laatste rechte lijn zit naar het afsluiten van een contract met een uitbater voor de River Terminal. Als de contractbesprekingen vlot lopen, zal de uitbater nog voor de zomer, tegelijk met de oplevering, kunnen worden aangesteld.

“Met een 230 meter lange kaaimuur en 18.000 vierkante meter aan opslagruimte zal dit overslagcentrum een belangrijke schakel worden in de opwaardering van de volledige kanaalzone.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier