Haven van Zeebrugge zal beter beveiligd worden dankzij nieuwe wet

© JONAS ROOSENS BELGA
Camille Jonckheere

De Cel Maritieme Beveiliging zal aangepast worden om de haven in Zeebrugge beter te beveiligen tegen onder andere drugssmokkel, terreurdreiging, buitenlandse inmenging en economische spionage en cybercriminaliteit. Het gaat specifiek om de werking van twee organisaties NAMB en LCMB, die herbekeken werden.

Sinds 1 januari is er een nieuwe wet maritieme beveiliging van kracht om alle infrastructuren op zee en in onze havens beter te beveiligen. Met deze wet wil Vincent Van Quickenborne, minister van Noordzee (Open VLD) de havens en schepen wapenen tegen georganiseerde misdaad, zo ook de haven van Zeebrugge.

Nieuwe werking

De verschillende organisaties en comités, onder meer Lokale Comités voor Maritieme Beveiliging (LCMB’s) en Nationale Autoriteit voor Maritieme Beveiliging (NAMB) zullen aangestuurd worden vanuit één Nationale Autoriteit voor Maritieme Beveiliging. De Cel Maritieme Beveiliging zal dat dagelijks opvolgen en krijgt zo meer slagkracht.

De leden van de NAMB en LCMB zullen pas benoemd worden nadat ze de nodige opleidingen gevolgd hebben en na een verplichte screening door de Nationale Veiligheidsoverheid.

Havenbeveiligingsplan

Met de nieuwe wet willen ze ook het plan om de haven te beveiligen optimaliseren. Want sinds 1 januari moet elke haven, faciliteit of schip onder Belgische vlag een beveiligingsbeoordeling opstellen. Zo kunnen de beveiligingsmaatregelen onderling gecoördineerd worden. Zo kunnen de autoriteiten en controlediensten ter plaatse beter met elkaar communiceren en wordt alle relevante informatie sneller en correct doorgegeven.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier