Er is een definitieve investeringsbeslissing genomen voor de bouw van een waterstoffabriek in Zeebrugge. Dat hebben de verscheidene bedrijven achter het project donderdag bekendgemaakt. Ook de gemeenten stappen in het project.
De hernieuwbare waterstoffabriek van 25 megawatt is een project van Virya Energy (familie Colruyt), industriële gasspecialist Messer en Hyoffgreen (een samenwerking tussen de Vlaamse Energieholding en Z-Kracht).
Laatste stap
De definitieve investeringsbeslissing was de laatste stap vooraleer de bouw van de fabriek van start kan gaan. De eerste waterstofmoleculen zouden in 2026 worden geproduceerd. Die zullen in eerste instantie via de weg worden getransporteerd. Vanaf 2030, als het waterstofnet is gebouwd, zou het in het leidingnet worden gepompt.
De waterstof – die zal worden geproduceerd door elektrolyse van water – zal worden gebruikt voor mobiliteit (bijvoorbeeld zwaar transport en binnenschepen) en als grondstof voor industriële klanten. De elektrolyse zal gebeuren via elektriciteit opgewekt via zonnepanelen en windturbines.
Fluxys
Aanvankelijk was ook Fluxys actief in het project, dat Hyoffwind is gedoopt. Maar de gasnetbeheerder stapte uit het project. De nieuwe partners zijn Messer – gespecialiseerd in industriële gassen – en Hyoffgreen. Dat laatste is een joint venture tussen de Vlaamse Energieholding (VEH) en Z-Kracht. Beide zijn eigendom van de Vlaamse gemeenten.
De drie partijen zijn op een “evenwichtige” manier actief in het investeringsproject, vertelt Stephan Windels, aan het hoofd van de waterstofactiviteiten van Virya Energy. Het gaat om een investering van 80 miljoen euro. De capaciteit van de fabriek – de eerste in zijn soort in Vlaanderen – kan in de toekomst worden opgetrokken van 25 naar 100 megawatt.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier