Belgisch meldpunt ‘Portwatch’ voor verdachte activiteit in havens

Minister van Noordzee Paul Van Tigchelt tijdens de voorstelling van ‘PortWatch’. © Belga

Voorbijgangers kunnen voortaan verdachte situaties in Belgische zeehavens melden via ‘PortWatch’, een anoniem meldpunt waar politiediensten gebruik van maken om criminele activiteit in kaart te brengen. De tool is woensdag voorgesteld in Gent.

Vandaag bestaan er verschillende meldpunten gericht op specifieke vormen van criminaliteit, zoals drugssmokkel, maar dat is geen efficiënte manier van werken, vinden de bevoegde diensten. Met ‘Portwatch’ hebben ze een samenwerkingsverband opgestart dat woensdag op een persmoment in Gent werd voorgesteld. Minister van Noordzee Paul Van Tigchelt (Open VLD) deed een eerste melding om te tonen hoe de website werkt.

Elke melding is nuttig

Vrachtwagenchauffeurs die door een havengebied rijden, kunnen een melding maken in het Nederlands, Frans of Engels. Ook havenpersoneel, de bemanning van schepen en pleziervaarders of gewoon voorbijgangers kunnen meldingen doorsturen. Elke opmerking die kan wijzen op malafide praktijken is nuttig. Het gaat dan bijvoorbeeld om een gat in een omheining, of iemand die een toegangsbadge doorgeeft.

Het initiatief komt er in samenwerking met het Directoraat Generaal Scheepvaart van de FOD Mobiliteit en Vervoer en de federale politie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier