België heeft twintigste licentie op zak om te vissen in Britse territoriale wateren

© (Foto PM)
Redactie KW

Net voor kerst kon België nog een extra vislicentie in de Britse territoriale wateren bekomen voor het vaartuig “0.582 Hombre”. De toekenning van deze twintigste vislicentie is het resultaat van intensieve onderhandelingen met het Verenigd Koninkrijk. “Een mooi kerstcadeau voor de reder van het vaartuig”, zegt Vlaams minister van Visserij Hilde Crevits.

Ons land kreeg kort na de Brexit al voor 17 vaartuigen het recht op toegang tot de Britse zes- tot twaalfmijlszone. Enkel vaartuigen die konden bewijzen dat ze tijdens vier opeenvolgende jaren tussen 2012 en 2016 voldoende visserijactiviteiten hadden uitgevoerd in Britse wateren, maakten daarvoor kans. Zes andere Belgische vaartuigen kregen echter geen licentie.

Vorige week haalde Vlaams minister van Visserij Hilde Crevits de problematiek van de licenties nog eens aan op de Europese Raad. Alle dossiers werden daar grondig besproken. Met resultaat, want er werden bijkomende licenties bekomen, vorige week voor de Lady Fortuna en nu ook voor de Hombre en eerder al voor een derde vaartuig.

Minister Crevits: “De licentie is van vitaal belang voor het vaartuig ‘O.582 Hombre’ dat zijn activiteiten op de toegang tot de Britse 6 tot 12 mijlszone had afgestemd, maar daar sinds 1 januari 2021 geen visactiviteiten meer mocht uitvoeren. Ik hoop dat deze licentie goede toekomstkansen biedt aan de betrokken rederij en wens hen en alle vissers alvast goede vangsten toe voor het jaar 2022.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier