Gezonde medewerkers: hou samenleving intact en blijf aan het werk

© JCR
Bert Mons

Bert Mons is algemeen directeur van Voka West-Vlaanderen. Tweewekelijks verschijnt in De Krant van West-Vlaanderen een column van zijn hand.

Tot voor enkele weken ging het nieuws nog voorbij aan de meesten van ons. In de Chinese stad Wuhan doken er eind 2019 opvallend veel gevallen op van een mysterieuze longziekte. Als we de berichten al opmerkten, dan bleef het toch vooral een ver-van-mijn-bedshow.

We zijn 27 maart 2020. Ook in ons land zijn intussen strenge maatregelen van kracht die deze mysterieuze longziekte – die ondertussen is uitgegroeid tot een pandemie – moeten indijken. Wereldwijd zijn er meer dan 260.000 mensen met het virus besmet, bijna 17.000 van hen zijn ondertussen overleden. Waar wij ons op de curve bevinden, is nog onzeker. De ziekte indijken is nu de boodschap. Het sociale en economische leven vallen stil. Ongezien.

Net zoals het coronavirus zeer snel om zich heen grijpt, wordt ook de economische impact met de dag groter. De gevolgen van de coronacrisis treffen álle bedrijven. Nu al is de economische impact groter dan bij de terreuraanslagen van 4 jaar geleden. We stevenen af op een economische schade van naar schatting 16 miljard euro. We moeten dan ook alles op alles zetten om te vermijden dat deze crisis nog erger wordt dan de kredietcrisis van 2008-2009.

We hopen dat zo veel mogelijk bedrijven kunnen blijven draaien en zo veel mogelijk medewerkers aan de slag blijven. Onze economie kan dit niet overleven zonder steunmaatregelen van de overheid. Voka West-Vlaanderen dringt dan ook met klem aan op maximale ondersteuning vanuit de overheden om de continuïteit van onze bedrijven en dus van onze economie te vrijwaren om zo faillissementen en massaal jobverlies te vermijden. Maar tegelijk roepen we de gehele bevolking op om zoveel mogelijk te blijven werken om de economie draaiende te houden.

Indien de nodige voorzorgsmaatregelen in acht genomen worden, is het gezondheidsmatig perfect mogelijk om te werken. Alleen zo houden we onze samenleving intact. Wie kan thuiswerken, moet thuiswerken. Waar dat niet kan, moet de werkgever voldoende voorzorgen nemen om de medewerkers voldoende te beschermen. Dat is niet evident, maar we hebben allemaal een plicht te vervullen. Alleen samen kunnen we de gevolgen op vlak van economie en gezondheid inperken.

Voka West-Vlaanderen volgt deze ongeziene crisis op de voet en is permanent in overleg met onze lokale, Vlaamse en federale beleidsmakers zodat slimme, gerichte en impactvolle overheidsmaatregelen worden uitgewerkt. De schade beperken voor medewerkers en bedrijven: dat is de uitdaging. We moeten er staan als samenleving. Pas als we allemaal aan hetzelfde zeel trekken, kunnen we ons wapenen tegen de gevolgen van het coronavirus. Alleen samen kunnen we deze crisis overwinnen.

#WijOndernemen #SamenTegenCorona

Reageren? bert.mons@voka.be

In samenwerking met

@vokawestvlaanderen

@VokaWVL

voka_wvl

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.