GEOxyz wordt tweede bedrijf op Ostend Science Park

Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

GEOxyz, een onafhankelijk bedrijf gespecialiseerd in hydrografische, geografische en geotechnische onderzoeken, is het tweede bedrijf dat Ostend Science Park kiest als thuishaven.

Op 27 februari vorig jaar werd het Ostend Science Park in het leven geroepen. Het wetenschapspark, dat een initiatief is van POM West-Vlaanderen, Haven Oostende en UGent wil bedrijven aantrekken die actief zijn in de blauwe economie. De site is zo’n 11 hectare groot. Nog voor de start van de inrichtingswerken werd e-BO Enterprises aangetrokken, een ICT-bedrijf met hoofdzetel in Ieper. Nog voor de spreekwoordelijke spadesteek de grond heeft geraakt werd er nu ook een overeenkomst gesloten met GEOxyz.

“Als Vlaams bedrijf, met een strategische roadmap voor innovatie en productontwikkeling binnen de blauwe economie, willen we onze marktpositie verstevigen door een nauwe samenwerking met UGent en andere kenniscentra op het Ostend Science Park”, aldus ceo Patrick Reyntjens van GEOxyz.

24 schepen

GEOxyz levert via lokale kantoren en vertegenwoordigers in verschillende landen diensten aan overheden, de bagger-, maritieme bouw- en offshore-industrie en aan adviesbureaus en onderzoekscentra. “We zijn actief in heel Europa en bieden projectondersteuning over de hele wereld”, duidt Reyntjens.

“We bezitten 24 vaartuigen van klein tot groot. Die verzamelen data met gps- en sonartechnologie en op afstand bestuurde onderwaterrobots. Die onderwaterdata kunnen cruciaal zijn voor de aanleg van pijpleidingen onder water of voor de bouw van offshorewindmolens. Daarnaast zet het bedrijf ook in op de monitoring van scheepvaartroutes.

“De komst van GEOxyz is zonder twijfel een grote versterking van het ecosysteem op Ostend Science Park”, vertelt professor Carl Devos, ceo van Ostend Science Park. Het wetenschapspark zet ondertussen haar zoektocht naar andere bedrijven actief in de blauwe economie uit binnen- en buitenland die het voorbeeld van e-BO Enterprises en GEOxyz willen volgen.

Terrein beschikbaar vanaf eind 2021

Om nieuwe activiteiten op de site mogelijk te maken, wordt het bestaande terrein vrijgemaakt en genivelleerd. De omgeving krijgt een volledige make-over. De weginfrastructuur wordt uitgebreid en er komt meer parkeergelegenheid. Daarnaast krijgt het ook kwalitatieve fietsstallingen. Een groene verblijfsruimte moet het campusgevoel van het wetenschapspark versterken. Studiebureau Arcade tekende de plannen met de nodige aandacht voor het duurzaamheidsaspect.

“Ostend Science Park moet een inspirerende omgeving zijn voor iedereen die er werkt, maar ook voor de inwoners van Oostende”, aldus Devos. Als alles volgens plan verloopt, moeten de werkzaamheden voor de aanleg eind 2021 achter de rug zijn.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.