Gemiddelde huurprijs meest gestegen in West-Vlaanderen

© KV
Kjenta Vangampelaere
Kjenta Vangampelaere Medewerker KW

De gemiddelde huurprijs van alle woningtypes in Vlaanderen nadert met 792 euro de kaap van 800 euro. De gemiddelde huurprijs voor een appartement overschreed in het voorjaar 2021 voor het eerst de kaap van 750 euro per maand. In West-Vlaanderen zijn de globale huurprijzen zo’n 30 euro duurder geworden. Dat blijkt uit de huurbarometer van de Confederatie van Immobiliënberoepen Vlaanderen (CIB).

Na het woelige coronajaar 2020 lijkt de huurmarkt zich min of meer te stabiliseren qua prijzen. In vergelijking met het voorjaar van 2020 is de huurprijs in Vlaanderen met 1,8 procent gestegen. Opvallend volgens CIB is wel dat het aantal transacties de eerste zes maanden van dit jaar met 24 procent toenam in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar toen de huurmarkt tijdelijk op slot ging. “We zitten weer op het niveau van voor de coronapandemie”, zegt Kristophe Thijs, directeur Communicatie van CIB Vlaanderen.

Grens van 800 euro

Voor alle woningtypes samen benadert de gemiddelde huurprijs nu de grens van 800 euro. “Het is niet geheel onrealistisch te verwachten dat deze in het najaar van 2021 of de loop van 2022 bereikt zal worden.”

Een belangrijke drijvende factor hierachter zijn de appartementen, goed voor iets meer dan twee derde van alle verhuringen. In vergelijking met december 2020 gaat het om een toename met 2,1 procent, ofwel 16 euro extra. “De gemiddelde huurprijs voor een appartement heeft daarbij voor het eerst de kaap van 750 euro genomen”, zegt Kristophe.

Niet de duurste

In vergelijking met het voorjaar 2020 zijn de globale huurprijzen in West-Vlaanderen met 30 euro gestegen. “Samen met Limburg lijkt West-Vlaanderen een inhaalbeweging in te zetten”, zegt CIB Vlaanderen. Daarmee is onze provincie koploper, maar ook in de andere Vlaamse provincies is een stijging te merken: Vlaams-Brabant (+6 euro), Antwerpen (+7 euro), Oost-Vlaanderen (+4 euro) en Limburg (+17 euro).

Toch behoort West-Vlaanderen nog niet tot de top drie duurste provincies. De podiumplaatsen gaan hiervoor naar Vlaams-Brabant, Antwerpen en Oost-Vlaanderen. Opvallend is dat CIB Vlaanderen in Brugge en Oostende een lichte daling ziet tegenover het voorjaar 2019. (BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier