https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Geen jobverlies voor 48 bedienden P&O Ferries in Zeebrugge

© RJ
Roel Jacobus
Roel Jacobus journalist/muzikant

Alle 48 bedienden van P&O Ferries in Zeebrugge behouden hun werk nadat eind dit jaar de passagierslijn Zeebrugge-Hull stopt. De vier mensen die uitsluitend ten dienste van de passagiers staan, worden ingeschakeld voor de groeiende vrachttrafiek en de extra administratie ten gevolge van de Brexit. Bij de bemanning zijn er nauwelijks Belgen.

Van de 48 vaste bedienden op de terminal van P&O Ferries in Zeebrugge staan er vier ten dienste van het passagiersverkeer. Uit goede bron vernemen we dat zij niet ontslagen worden door het opdoeken van de passagiersdienst Zeebrugge-Hull op het einde van het jaar. Ze zullen ingeschakeld worden in de administratie van het vrachtverkeer. Want de goederentrafiek doet het wel goed.

P&O Ferries heeft haast de gemengde roro- en passagiersdienst – in het vakjargon ‘ropax – vanuit Zeebrugge nog pure vrachtlijnen naar Hull, Tilbury(Londen) en Teesport (Middlesbrough in Noord-Engeland).

Dubbele quarantaine

Op de Brexitdatum 31 december valt na 48 jaar ook het doek over de passagierslijn Zeebrugge-Hull. Niet dat er nu nog veel passagiers meereizen: wegens de verplichte veertien dagen quarantaine bij aankomst, varen vrijwel alleen nog schaarse Britse toeristen op weg naar huis mee. Zo lang de coronacrisis blijft duren, zullen liefhebbers van een laatste overvaart er een Britse én een Belgische isolatieperiode voor moeten overhebben.

Covid-19 en Brexit hebben beslist over het lot van de passagierslijn Zeebrugge-Hull

In de huidige omstandigheden is niet bekend of P&O Ferries de lijn ooit zal hervatten. De coronacrisis treft het algemene Europese passagiersverkeer. Er hebben zich ook nog geen andere rederijen gemeld om een nieuwe lijn tussen Zeebrugge en Engeland op te starten.

Lot schepen onbekend

Een interne bron in het hoofdkantoor van P&O Ferries in Dover meldt dat 140 jobs zouden verdwijnen. Het zou gaan om stopzettingen van tijdelijke contracten bij de 360 bemanningsleden. De vaste personeelsleden zouden naar andere lijnen verhuizen. Bij de bemanning zijn nauwelijks een paar Belgen aanwezig. Het gaat om voornamelijk Engelsen, Nederlanders, Filipino’s, Spanjaarden en Portugezen.

Het blijft onduidelijk wat er na Nieuwjaar zal gebeuren met de ‘Pride of York’ – die al sinds april aan de kant ligt – en de ‘Pride of Bruges’ – die in augustus opnieuw ging varen. De zusterschepen zijn verouderd en kregen in 2017 een opfrissing om nog vijf jaar mee te gaan. Sowieso moest P&O Ferries – eigendom van Dubai Ports World – beslissing over vervanging. Het lijkt alsof covid-19 en Brexit de beslissing in haar plaats genomen heeft. (RJ)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten