De Vlaamse en federale regering werden op 10 juli in het ongelijk gesteld door de Franse Raad van State in een procedure tegen de bouw van een offshore windpark voor de kust van Duinkerke, aan de grens met de Vlaamse kust. Dit raakte deze week bekend. Er loopt weliswaar nog een Europese geschilprocedure. Het geplande windmolenpark leidt al langer tot controverse.
Het offshore windpark voor de kust van Duinkerke zou op 10 kilometer van de kust gebouwd worden. Het park moet bestaan uit 46 windmolens van 300 meter hoog. Vanuit Vlaanderen is er heel wat bezorgdheid over de plannen.
Zowel de Vlaamse als de federale regering, samen met de Haven van Oostende en de gemeente De Panne, dienden een annulatieprocedure in voor de Franse Raad van State om de vergunning voor de bouw van het windpark te vernietigen. Ze werden allen in het ongelijk gesteld in een arrest van 10 juli. Wel zou er mogelijk aan toegevingen gedacht worden door Frans president Emmanuel Macron. De Fransen zouden alsnog bereid zijn om het windpark enkele kilometers verder op zee te bouwen.
Eerder werd er ook al een klacht ingediend door minister van Noordzee Vincent Van Quickenborne (Open Vld) bij de Europese Commissie tegen de Franse plannen. De eerdere bemiddelingsgesprekken bij de Europese Commissie liepen spaak.
“Wij hebben kennis genomen van het arrest van de Franse Raad van State”, reageert het kabinet van minister Van Quickenborne. “Het aanspannen van een zaak was een noodzakelijke stap om onze rechten te vrijwaren. Wij zijn daarnaast nog steeds in gesprek met de Franse regering om tot een gedragen oplossing te komen en we zetten die dialoog dan ook constructief verder. Ook zullen wij dit najaar deelnemen aan de voorziene enquête public.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier