Oostkampse burgemeester pleit voor koerswijziging in Vlaams windmolenbeleid: “Laat de lokale besturen mee beslissen”

Jan de Keyser en Freddy Vandenbussche met op de achtergrond de vier windmolens op Oostkamps grondgebied. © GST
Geert Stubbe
Geert Stubbe Medewerker KW

In Oostkamp zijn maar liefst acht aanvragen lopende voor nieuwe windmolens. Bij de plaatselijke bevolking heerst heel wat ongerustheid, en dat laat zich ook politiek voelen. CD&V Team80Twintig, dat de absolute meerderheid heeft in Oostkamp, vraagt meer inspraak en een koerswijziging in zake het windmolenbeleid van de Vlaamse overheid.

CD&V Team80Twintig Oostkamp roept de Vlaamse overheid op om de omzendbrief inzake de inplanting van windmolens te herzien, een billijk spreidingsplan te ontwikkelen en lokale besturen medebeslissingsrecht te geven bij de vergunning van windturbines. “In Oostkamp leeft grote bezorgdheid over de aanvraag om een windturbine van 235 meter te bouwen in het natuurgebied Kampveld, een tweede op de grens van Zedelgem en Oostkamp en de eventuele inplanting van zes turbines op de grens van Oostkamp en Beernem”, vertelt Freddy Vandenbussche, voorzitter van CD&V Team80Twintig.

Ongenoegen

Het recent bezoek van Vlaams minister Depraetere (Vooruit) aan een bestaande windmolen in Oostkamp heeft dat ongenoegen vergroot. “Het was een gemiste kans op een inhoudelijk overleg. Als burgemeester werd ik hierover niet vooraf ingelicht. Gezien de actuele én op komst zijnde windmolendossiers in Oostkamp had ik graag de kans gehad om hierover met de minister in dialoog te gaan. Want laat ons eerlijk zijn, de energietransitie is nodig, maar de manier waarop die vandaag in Vlaanderen wordt uitgerold, klopt niet.”

“Enkele weken geleden deelde ik daarover een open brief. De kern van mijn boodschap is dat de lokale besturen de gevolgen dragen, maar niet mee aan tafel mogen zitten. We staan in voor leefkwaliteit, ruimtelijke planning, overleg met inwoners, maar als het over de grote beslissingen gaat, worden we naar de wachtkamer verwezen. En laat duidelijk zijn, ik ben geen burgemeester die graag in de wachtkamer zit. Als lokaal bestuur willen we verantwoordelijkheid nemen, meezoeken naar oplossingen en samen werken aan een gedragen energietoekomst. Maar dan wel met wederzijds respect”, aldus burgemeester Jan de Keyser.

“Laat één ding duidelijk zijn, ik ben geen burgemeester die graag in de wachtkamer zit” -Jan de Keyser

“Oostkamp dreigt omringd te worden met grote windmolens op zijn grenzen, zonder dat de gemeente enige inspraak of beslissingsrecht heeft. Zo is er een aanvraag voor een turbine van 235 meter hoog in de onmiddellijke nabijheid van een bestaande woonwijk en middenin een natura2000 gebied zoals Kampveld-Bulskampveld. Bij de beoordeling van de inplanting van kleine windmolens wordt de afstand tot bewoning beoordeeld op basis van de hoogte van de turbine. Dat gaat echter niet op voor de huidige, steeds grotere turbines van meer dan 200 meter hoog. De impact op de omgeving is hier anders. Er moeten duidelijke afstandsregels komen”, vult lokaal CD&V-voorzitter Freddy Vandenbussche aan.

Spreidingsplan

Oostkamp ligt als landelijke gemeente in de zone tussen de E403 en de E40. “Hier staan momenteel al vier windmolens en er zijn plannen voor nog zeven bijkomende turbines. Dit ondergraaft het lokale draagvlak. Onze inwoners vrezen terecht de visuele impact, de slagschaduw en geluidoverlast alsook waardevermindering van hun woning. We vragen de opmaak van een evenwichtig spreidingsplan voor heel Vlaanderen. Als iedere gemeente één windturbine zou huisvesten, zou het maatschappelijk draagvlak groter zijn”, aldus Freddy Vandenbussche.

De Oostkampenaars vinden steun bij Vlaams volksvertegenwoordiger Bart Dochy (CD&V). “Ik stel vast dat het draagvlak voor grote windturbines bijzonder broos is en dat de huidige omzendbrief niet geschreven is op maat van de dimensie van de nieuwe windturbines die worden aangevraagd. Ik zal de minister bevragen over hoe de Vlaamse regering kan bijdragen in de versterking van het draagvlak op minstens drie punten. Ten eerste de herziening van afstandsregels tot woningen. Ten tweede een heldere definitie van het begrip lijninfrastructuur en ten derde de bescherming van landelijke gemeenten tegen een overconcentratie aan windturbines. Bovendien zal ik de minister uitdrukkelijk bevragen over concrete mogelijkheden om lokale besturen een sterkere stem te geven in dit proces”, besluit Bart Dochy.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content