Howest, UGent, PTI en Stad Kortrijk bundelen krachten om Kortrijk Weide van duurzame warmte te voorzien

Arthur Vandenbulcke, Wout Maddens, Kenneth Gevaert, Jean de Bethune, Bert Herrewyn, Jurgen Van Ryckeghem en Annelies Geneyn. Achter hen twee gebouwen volledig aangesloten op warmtenet zonder eigen stookinstallatie © MD
Margot Demeulemeester
Margot Demeulemeester Stadsreporter Kortrijk

Tegen 2030 wil Kortrijk de CO₂-uitstoot van de stad aanzienlijk verminderen en voldoen aan de Europese klimaatdoelstellingen. Warmtenetten spelen hierin een cruciale rol. Het warmtenet op Kortrijk Weide is destijds door Stad Kortrijk aangelegd om het stadsdeel van warmte te voorzien. Met de oprichting van een coöperatieve vennootschap kan de werking van het net verder worden geoptimaliseerd.

De coöperatieve vennootschap is een samenwerking tussen Hogeschool West-Vlaanderen (Howest), Universiteit Gent (UGent), Provinciaal Technisch Instituut (PTI) en Stad Kortrijk. Samen zullen deze partijen het warmtenet op Kortrijk Weide beheren.

Alle partners hebben op de site Kortrijk Weide een gebouw en zijn door de koppeling zowel klant als leverancier van de vennootschap: op bepaalde ogenblikken leveren ze warmte aan het netwerk, op andere nemen ze er warmte van af. Het gekoppeld warmtenet zorgt zo voor meer energie-efficiëntie.

De oprichting van de coöperatieve vennootschap is een verderzetting van een eerdere samenwerking in het kader van het Europese Heatnet-project
De oprichting van de coöperatieve vennootschap is een verderzetting van een eerdere samenwerking in het kader van het Europese Heatnet-project © MD

Deze samenwerking biedt aanzienlijke voordelen. Gezamenlijke acties verlagen de kosten, benutten schaalvoordelen en maken grotere investeringen mogelijk die voor individuele partijen moeilijker te realiseren zouden zijn. Daarnaast wordt beroep gedaan op de kennis van Howest, die met zijn vakgroep ‘Onderzoeksgroep Smart Technology – Energy Lab’, over de nodige experten beschikt.

“We maakten een digital twin van het warmtenet en simuleerde de warmtevraag- en productie. Hieruit bleek dat het koppelen van warmtekrachtinstallaties een onmiddellijk financieel voordeel oplevert”, zegt Jurgen Van Ryckeghem van het Energy Lab.

“Kortrijk Weide als slimme energiesite is een leuke proeftuin op vlak van onderzoek. Hoe kunnen we restwarmte integreren op het net? Hoe kunnen we de gebouwoverschrijdende manier van werken optimaliseren? Hoe kunnen we de energiestromen slim aansturen? Dit zijn het soort pilootprojecten die we móeten opbouwen.”

Blik op de toekomst

Het warmtenet op Kortrijk Weide is met de coöperatieve vennootschap een eerste stap in een breder plan om diverse hernieuwbare energiebronnen te benutten, zoals industriële restwarmte, riothermie (warmte uit afvalwater), geothermie (warmte uit de grond) en aquathermie (warmte uit water). “De Leie, de ‘Golden River’, kan de groene rivier worden”, merkt Kenneth Gevaert op, energiemakelaar bij Stad Kortrijk.

“De stad streeft ernaar om in de toekomst de warmtenetten en andere energiebronnen uit te breiden, meer spelers in de omgeving te laten aansluiten en zo in te zetten op duurzame en betaalbare energie voor haar inwoners”, zegt Bert Herrewyn, schepen van Milieu.

“We hopen dan ook dat de overheid zijn verantwoordelijkheid neemt en een betere regelgeving voorziet die besturen toestaat samen te werken. Dit is een mooie testcase om morgen aan de slag te gaan in de privésector”, besluit Jean de Bethune, voorzitter POM West-Vlaanderen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier