Howest haalt twee van de zeven FTI Awards binnen: “Energietransitie is een hot topic”

Thibo Destatsbader en Thomas Crombez © MD
Margot Demeulemeester
Margot Demeulemeester Stadsreporter Kortrijk

Op het slotevent van het 10-daagse FTI festival gingen twee van de zeven FTI Awards naar Howest-studenten: Thibo Destatsbader (24) in de categorie ‘Energy-Tech’ en Mari Gallet (21) in de categorie ‘Flanders Next Academy’. “Deze awards bewijzen eens te meer het innovatieve en toekomstgerichte karakter van onze opleidingen”, aldus een opgetogen algemeen directeur Frederik D’hulster.

Het grote publiek – en in het bijzonder jongeren – inspireren en warm maken voor technologie en innovatie. Dat was het grote doel van het tien dagen durende FTI festival. Flanders Technology & Innovation deed dat met een uitgebreid programma in Brussel, Kortrijk, Gent, Leuven, Hasselt en Antwerpen, maar de organisatoren lieten zich ook zelf inspireren. In het kader van de FTI Awards konden studenten van hogescholen en universiteiten namelijk cases indienen – verdeeld over zeven categorieën – die concrete oplossingen boden voor de maatschappelijke uitdagingen van morgen. De winnaars werden bekendgemaakt op zondag 24 maart tijdens een awardshow in de Lotto Arena. Naast een trofee winnen ze een begeleidingstraject van VLAIO voor één jaar.

Drie finale plaatsen voor Howest

FTI kreeg 46 studentenprojecten binnen. De drie cases die door Howest-studenten werden ingediend, stonden in de finale. Twee daarvan namen ook de hoofdprijs mee naar huis. “In de categorie ‘Energy-Tech’ kon Thibo Destatsbader de jury het meest bekoren met een geavanceerd energiemanagementsysteem. Mari Gallet was de beste in de categorie ‘Flanders Next Academy’ met een kortfilm gemaakt door zes studenten van de gameopleiding Digital Arts and Entertainment van Howest”, ligt Valerie Hellebuck, manager FTI Kortrijk, toe.

Geavanceerd energiemanagementsysteem ‘Harmony’

Thibo Destatsbader behaalde eerst het bachelordiploma Energiemanagement aan Howest en daarna de Europese master in Sustainable Energy System Management. Samen met Thomas Crombez (22) en Arthur Vankeirsbilck (23) werd hij medeoprichter van TrikThom. Hun bedrijf zit in het Howest-energielabo The Reactor in Kortrijk. Het is ook met ‘Harmony’ van TrikThom dat Thibo de ‘Energy-Tech’ award binnenhaalde. Dit energiemanagementplatform biedt inzicht en helpt om energie te besparen in gebouwen, zonder afbreuk te doen aan het comfort. “Na vijf jaar in energie te studeren – mede omdat energietransitie een hot topic is – werd duidelijk wat voor een impact er nog gemaakt kan worden in het energielandschap én uiteraard hoe hoog de nood is.”

“Na vijf jaar in energie te studeren werd duidelijk wat voor een impact er nog gemaakt kan worden in het energielandschap én uiteraard hoe hoog de nood is” – Thibo

Na een onderzoeksproject met Arthur en Thomas besliste het trio vol voor de uitwerking van Harmony te gaan. “Harmony heeft verschillende essentiële functies. Het stelt gebruikers in staat om laadpalen, batterijsystemen en warmtepompen aan te sturen, met als doel gebouwen zo efficiënt mogelijk te laten omgaan met goedkope en duurzame energie. Deze kenmerkende functionaliteit wordt versterkt door de merkonafhankelijke en overkoepelende visie van Harmony. Hierdoor kunnen diverse assets, zoals laadpalen en warmtepompen, geïntegreerd worden binnen één enkele applicatie, zonder afhankelijk te zijn van energieleveranciers of fabrikanten”, legt Thibo uit.

“Ons energiemanagementplatform biedt gebruikers een intuïtieve ervaring waarbij ze niet hoeven na te denken over hun energiebehoeften. Zo zorgt Harmony er bijvoorbeeld voor dat de thuisbatterij wordt opgeladen tegen de laagste tarieven of dat de elektrische auto de volgende ochtend klaar staat met een volle batterij. Bovendien houdt Harmony rekening met verschillende criteria bij het aansturen van deze apparaten, zoals lokaal opgewekte energie van zonnepanelen, dynamische energietarieven en comfortparameters, zoals de gewenste laadstatus van de elektrische auto.”

Thibo, Thomas en Arthur hopen in eerste instantie met Harmony een serieuze impact te hebben op energietransitie. “We streven ernaar om dit te bereiken door binnenkort op grotere schaal installaties uit te voeren. Door gebouwen zo goedkoop én duurzaam mogelijk om te laten gaan met energie, geloven wij dat dit verhaal ervoor zorgt dat iedereen van de positieve effecten kan genieten. Daarnaast willen we de installatieprocedure zo eenvoudig mogelijk houden, zodat het voor een breed publiek toegankelijk is. Hoewel we nog steeds met de voeten op de grond moeten ondernemen, zijn we ervan overtuigd dat Harmony naast de energiebesparing voor de klant ook op grotere schaal voor positieve disruptie kan zorgen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier