Geen reden tot paniek deze winter: kans op elektriciteitsschaarste is klein

© BELGA/BELPRESS
Phebe Somers

Volgens de West-Vlaamse gouverneur Carl Decaluwé lijkt het onwaarschijnlijk dat er gemeentes zullen afgeschakeld worden van het elektriciteitsnet deze winter. Dat gebeurt in extreme gevallen van stroomtekorten, waar we volgens de gouverneur nu niet voor hoeven te vrezen. “Netbeheerder Elia heeft laten weten dat de eerste analyses geruststellend zijn”, antwoordt de gouverneur, op de vraag van provincieraadslid Kurt Himpe (N-VA).

Noodplan

Elk jaar passeren er verontrustende berichten over stroomschaarste de revue. Om daarop voorbereid te zijn ontwikkelde de Provincie jaren geleden een interventieplan. “Sinds 2015 werden geen fundamentele wijzigingen meer doorgevoerd. Het plan wordt wel elk jaar op 1 november geëvalueerd en geüpdatet volgens de actuele situatie. Alle gemeentes worden daarop gecontacteerd met de juiste informatie zodat ook zij op de hoogte zijn van de procedures die in werking moeten treden mocht er toch sprake zijn van afschakeling”, aldus gouverneur Decaluwé.

Energieschaarste kan vele oorzaken hebben. Tegenwoordig denken we vooral aan de geopolitieke situatie, maar ook extreme weersomstandigheden of technische storingen kunnen aan de basis liggen. Een test van het noodplan kon door een personeelstekort bij de diensten van de gouverneur nog niet plaatsvinden.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier