Feestelijke opening is eind juni gepland, maar wat maakt het nieuwe stadhuis nu zo duurzaam?

Het dak van het vernieuwde stadhuis ligt alvast vol met zonnepanelen, afgelopen dinsdag werd met een druk op de knop ook de aansluiting op het warmtenet bezegeld.
Wouter Vander Stricht

Het vernieuwde stadhuis staat nu nog in de steigers. Eind juni zal het feestelijk geopend worden, afgelopen week werd het ook aangesloten op het warmtenet. Een van de energiezuinige troeven van de vernieuwbouw. Wij vroegen ons af waarom het nu het etiket van meest duurzame stadhuis van Vlaanderen mag dragen.

De aansluiting op het warmtenet, dat al sinds 1986 door MIROM wordt beheerd, was afgelopen weekend een feestelijk moment in aanloop naar de opening van het stadhuis die voorzien is voor eind juni. Die verhuizing zal gepaard gaan met de nodige festiviteiten.

Een deel van het puin werd ook gebruikt bij de aanleg van Oosterweel

Ondertussen gaat het stadsbestuur er prat op straks in het meest duurzame stadhuis van Vlaanderen te huizen. Het stadhuis ligt mooi op koers voor het behalen van het ‘Excellent-label’ van BREEAM, een internationaal erkend duurzaamheidskeurmerk. “In combinatie met de circulaire sloop claimen we daarmee de titel van ‘Duurzaamste stadhuis van Vlaanderen’. Dit werd reeds extern erkend met de toekenning van een Publica Award in 2023”, zegt schepen Nathalie Muylle.

Er zijn in de kelders van het nieuwe stadhuis regenwaterputten voorzien met een capaciteit van 151 kubieke meter. Dit is het equivalent van de regenwaterputten van zo’n 20 gezinnen. Het nieuwe stadhuis spaart zo jaarlijks 1 miljoen liter drinkbaar water uit. Daarnaast is er een buffertank van 144 kubieke meter voor het beperken van het lozingsdebiet naar de openbare riolering bij intensieve regenval.

Het nieuwe stadhuis gebruikt warmte uit Roeselare zelf om te verwarmen én te koelen. Het verwarmen gebeurt voor 100 procent vanuit het Roeselaarse warmtenet dat uit de verbrandingsoven van MIROM komt. Daarmee wordt ook de ruimte van een volledige stookinstallatie en rookgassenafvoer uitgespaard. Door de innovatieve technologie van absorptie-koeling staat het warmtenet in de zomer in voor maar liefst 80 procent van de benodigde koeling.

Zo’n 300 medewerkers van de stad kunnen genieten van een werkplek met een aangenaam binnenklimaat? Dit gebeurt door het nauwkeurig beheersen van de binnentemperatuur, de luchtvochtigheid en de luchtkwaliteit. Daarnaast is er veel aandacht voor lichtinval, daglicht gestuurde verlichting en akoestisch comfort.

9.000.000 kilogram, en dat is 99,5 procent van het totale sloopafval van de oude panden, kreeg een nieuwe bestemming of werd gerecycleerd. En dan denken we niet alleen aan steenpuin, maar ook aan lood, zink, kabels, staal, hout, glas, gipskarton, die elders verwerkt werden.

De plafonds van de sanitaire blokken in de nieuwbouw werden gerecupereerd uit het oude stadhuis. Het was een van de tien materialen die geselecteerd werden voor hergebruik en op die manier tonen we als stad ook het goede voorbeeld. 158 LED-armaturen kregen een nieuwe bestemming in SBS De Octopus. Meer dan 50 scholen en verenigingen waren dan weer gelukkig dat ze net voor de sloop welkom waren in het oude stadhuis om alles wat voor hen nog bruikbaar was mee te nemen. En een deel van het sloopafval dat via boot werd afgevoerd deed zowaar dienst als onderlaag voor de nieuwe Oosterweelverbinding.

Door de verouderde energie opslorpende gebouwen te vervangen door een energiezuinige nieuwbouw zal het energieverbruik dalen met 70 procent. Met de huidige energieprijzen is dit nodig. In de oude panden zou in 2022 de jaarrekening voor de nutsvoorzieningen tot 700.000 euro opgelopen zijn. De volledige dakoppervlakte wordt benut voor zonnepanelen. Voor de verwarming worden geen fossiele brandstoffen zoals gas of stookolie gebruikt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier