Elia steekt 120 kilometer aan hoogspanningslijnen in West-Vlaanderen ondergronds

Als flankerend beleid gaat Elia wel enkele luchtlijnen in West-Vlaanderen vervroegd afbreken en ondergronds brengen. © Getty Images

Hoogspanningsbeheerder Elia gaat 120 kilometer aan hoogspanningslijnen in West-Vlaanderen vervroegd afbreken en ondergronds brengen. Het gaat om flankerend beleid voor de nieuwe hoogspanningslijn Ventilus.

Ventilus wordt de 85 kilometer lange nieuwe hoogspanningslijn die elektriciteit van de toekomstige nieuwe windmolenparken op zee naar het binnenland moet brengen. Het traject daarvoor ligt vast. Een deel gaat bovengronds, een deel ondergronds. De Vlaamse regering besliste vrijdag dat er geen fundamentele wijzigingen worden aangebracht aan het traject.

Vervroegde afbraak

Als flankerend beleid gaat Elia wel enkele luchtlijnen in West-Vlaanderen vervroegd afbreken en ondergronds brengen. Het gaat om 70 kV- en 150 kV-lijnen: te vergelijken met ‘provinciale wegen’, waar Ventilus met 380 kV een echte ‘snelweg’ vormt van ons stroomnet.

Het gaat om 86 kilometer aan 70kV-lijnen en 33 kilometer aan 150 kV-luchtlijnen in West-Vlaanderen. Een deel ervan zal voor de bouw van Ventilus worden afgebroken en ondergronds gestoken, een deel na Ventilus.

Concreet gaat het om deze luchtlijnen:

Moeskroen-Zwevegem

Koksijde-Noordschote tussen Noordschote en Wulpen

Noordschote-Ieper

Ieper-Bas-Warneton

Bas-Warneton-Wevelgem

Sint-Baafs-Vijve-Desselgem

Deinze-Sint-Baafs-Vijve

Pittem-Beveren tussen Muizelaar en Beveren

Beveren-Rumbeke-Izegem

Izegem-Pittem

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier