Barco krijgt ondanks bezwaarschriften vergunning voor eigen windturbine op Hoog Kortrijk

Technologiereus Barco heeft een vergunning op zak voor de bouw van een eigen windmolen op Hoog Kortrijk. © gf
Jules Fremaut

De Kortrijkse technologiereus Barco heeft een vergunning op zak voor de bouw van een eigen windmolen op Hoog Kortrijk, vlakbij hun kantoren. Zo meldt de krant De Tijd. Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) verwijst een tiental beroepschriften tegen het windturbineproject naar de vuilbak.

De droom van een eigen windturbine koestert Barco al sinds 2009. De wereldspeler in professionele beeldvorming wil zo groene energie opwekken voor de activiteiten in hun hoofdzetel op Hoog Kortrijk. De windturbine zou een vermogen hebben van 4,5 megawatt (MW) en brengt een prijskaartje van vier à vijf miljoen met zich mee.

De windturbine van Barco is liefst 180 meter hoog, de wieken hebben dan weer een diameter van 139 meter. Die droom werd al snel gefnuikt. De eerste vergunningsaanvraag botste op verzet van de provincie en de stad, de tweede poging strandde in 2018 op bezwaren van de luchtverkeersleider Skeyes.

328 bezwaarschriften

Ondanks 328 bezwaarschriften leek Barco in september vorig jaar dan toch de langverwachte vergunning op zak te hebben. De meer dan 300 protesterende buurtbewoners vreesden geluidshinder, overlast door slagschaduw en een dalende marktwaarde van huizen. De provincie en stad legden die bezorgdheden naast zich neer en leverden een vergunning af voor de bouw van de mastodont.

De stad en provincie gaven wel wat bijkomende adviezen omtrent de plaatsing van de windturbine. De bomen die gekapt worden om de turbine te plaatsen, moeten elders gecompenseerd worden. Verder mag er ook geen rode lijn, de kleur van Barco, zijn op de wieken.

In een nieuwe beroepsprocedure tekenden tien hardleerse toch nog protest aan bij Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA), maar zijn eraan voor de moeite. De minister verwerpt de beroepschriften en levert een omgevingsvergunning af.

Alleen verzet bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen kan voor de buurtbewoners nog soelaas brengen. Barco hoopt de bouw van de windturbine eind 2024 te starten, 15 jaar na de eerste plannen.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier