Eerste braderie sinds lockdown: Waregem is klaar voor coronaveilig shoppingevenement

Hans Maddelein (links) en Wout Taghon in de centrumstraten, waar de braderie zal plaatsvinden. © DJW
Redactie KW

De jaarlijkse braderie in de centrumstraten vindt plaats van vrijdag 2 tot en met maandag 5 oktober. Voor het eerst sinds de lockdown is er dus weer een shoppingevenement. Dat gebeurt coronaveilig op een afgesloten parcours met heel wat randanimatie.

De stad besliste om samen met handelsorganisatie Winkelen in Waregem en City Coach Wout Taghon van het autonoom gemeentebedrijf Wagso de braderie te organiseren. “Wij zorgen ervoor dat alles veilig zal verlopen”, opent City Coach Wout Taghon. “Vrijdag mogen de winkels al beginnen met hun koopjes. Op zaterdag en zondag worden de Stormestraat, de Markt en een deel van de Stationsstraat vanaf 13.30 uur autovrij. Door de nadarafsluitingen in tweeën te verdelen wordt een doorgaande en terugkerende wandelzone gecreëerd.”

Dertiende Boerenmarkt

“Er is tijdens het afsluiten van de Stationsstraat voor gezorgd dat de winkels die niet binnen het afgesloten gedeelte behoren uiteraard ook deelnemen aan de braderie”, pikt Hans Maddelein, voorzitter Winkelen in Waregem, in. “Daarom kunnen zij zaterdag- en zondagnamiddag eventueel twee parkeerplaatsen voor hun zaak innemen voor een verkoopstand. We willen er ook nog aan toevoegen dat wij een beroep doen op de organisatie van Ambulante Handelaars, waarvan de leden de ‘gaten’ langs het parcours invullen met een tent of kraam.”

Een beeld uit ons archief: zo zal het er dit jaar niet aan toe gaan.
Een beeld uit ons archief: zo zal het er dit jaar niet aan toe gaan.© a-DJW

De zaterdagmarkt in de voormiddag maakt deel uit van het parcours. Datzelfde geldt voor de jaarlijkse Boerenmarkt op zondagnamiddag. Tussen 14 en 18 uur kan je er groenten, fruit, kaas, eieren en andere artisanale producten rechtstreeks bij de producent kopen. Voor de allerkleinsten is de kinderboerderij aanwezig met kippen, konijnen, schapen en paarden. Om die dertiende en coronaveilige editie van de boerenmarkt te bereiken, moet je de vaste ingangen in de Stormestraat, de Holstraat en aan het Pand nemen.

De stad levert nog maar eens een serieuze financiële inspanning om de lokale economie te ondersteunen – Hans Maddelein

Voor beide namiddagen wordt in samenwerking met Chris Baert van Fairs & Events voor animatie gezorgd. Zo lopen de muzikanten van het grappige gezelschap Ze Quaffeurz uit Beveren-Leie door de straten en spelen ze sfeervolle muziekjes. Er is ook een ballonnenclown om kinderen te entertainen. Zondagnamiddag komt het orkest Bazar naar het stadscentrum met een mix van circusacts en muziek. En ook de ballonnenclown is weer van de partij. Net als Bazar is ook de airbrush-stand in het Pand een nieuwigheid. Kinderen kunnen er zich een tattoo laten zetten met een spuitbus. Die blijft dan enkele dagen goed.

Autoshow

Een andere blikvanger in het rijtje van randactiviteiten is de autoshow, eveneens in samenwerking met Chris Baert. Tussen de 60 à 70 nieuwe modellen van autoverdelers uit Waregem en omgeving vallen te bekijken op verschillende locaties op de markt, voor het Pand en ook op Zuidboulevard, zodat op die manier de link wordt gelegd met het stadscentrum.

Voor de financiering van de braderie doet Winkelen in Waregem normaal gezien een beroep op de winkeliers en handelaars die hun jaarlijkse lidgeld betalen. Maar dit jaar hoefde het niet en werd niemand verplicht een bijdrage over te schrijven. De stad en het autonoom gemeentebedrijf geven voor de braderie en de mogelijke eindejaarsfestiviteiten zelf 50.000 euro uit. “De stad levert nog maar eens een serieuze financiële inspanning om de lokale economie te ondersteunen”, besluit Hans Maddelein.

(DJW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier