Stiptheidsacties douane leiden tot files in haven van Zeebrugge

De douane voert stiptheidsacties.©BENOIT DOPPAGNE BELGA
De douane voert stiptheidsacties.©BENOIT DOPPAGNE BELGA

De stiptheidsactie van de douane in de haven van Zeebrugge veroorzaakt files. De politie is ter plaatse om het verkeer te regelen. Het gemeenschappelijk vakbondsfront eist met de actie onder meer extra aanwervingen en een gepaste vergoeding voor het geleverde werk.

In de Baron de Maerelaan in het havengebied van Zeebrugge staat sinds woensdagmorgen file door de stiptheidsacties van de douane. De vakbonden plannen de komende dagen nog meer protestacties als er geen toezeggingen komen van de minister van Financiën Vincent Van Peteghem en de federale regering.

De bonden eisen extra aanwervingen om het personeelstekort en de stijgende werkdruk als gevolg van onder meer de Brexit, op te vangen. Daarnaast vragen de vakbonden ook een vergoeding ‘die recht doet aan het geleverde werk’ en, met betrekking tot de pensioenen, ‘het in aanmerking nemen van de zwaarte van het beroep’.

Volgens het gemeenschappelijk vakbondsfront (ACV, ACOD en VSOA) kan de douane door het personeelstekort de controletaken niet meer naar behoren uitvoeren en zet dat de deur open voor fraude. Daarnaast verslechterden ook de arbeidsomstandigheden de afgelopen jaren. De bonden vragen ‘een werkplanning die de agenten respecteert’.

Geen vooruitgang

Volgens de vakbonden lijkt bevoegd minister van Financiën Vincent Van Peteghem de omvang van de malaise niet te begrijpen. “Als gevolg daarvan zal de protestbeweging toenemen”, waarschuwen ze. De mededeling van de minister na afloop van de actie op Zaventem afgelopen week heeft de woede bij het personeel alleen maar vergroot, klinkt het. “In tegenstelling tot wat hij zegt, zijn vergaderingen steriel, hebben douaniers dagelijks te kampen met personeelstekorten en zien ze geen concrete vooruitgang op hun gebied, ondanks de gedane beloften.”

Bij de actie worden ladingen die gerelateerd zijn aan corona, zoals vaccins en mondmaskers, niet getroffen, verzekeren de bonden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier