https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Diksmuids bedrijf gaat in zee mee Elon Musk en mag ‘ruimteaambeeld’ leveren

SpaceX, het ruimtevaartbedrijf van Elon Musk, kan voortaan rekenen op West-Vlaamse expertise. © AFP
Philippe Verhaest

Verrassend economisch nieuws: Anemo Engineering uit Diksmuide gaat in zee met Elon Musk. Of moeten we zeggen in de ruimte? De topspeler in de wereld van industriële snelsluiters mag een op maat gemaakte toepassing leveren voor SpaceX.

Anemo Engineering werd in 2004 door Bart Vandezande (45) in Diksmuide opgericht en bouwde de voorbije zeventien jaar een stevige reputatie op. Het bedrijf is een van de referenties in de wereld van industriële snelsluiters.

Het mag onder andere Apple, Boeing, Lockheed Martin, Airbus en Disneyland Californië tot haar klanten rekenen. Maandag levert het een volledig op maat gemaakte tool aan SpaceX, het ruimtevaartbedrijf van Elon Musk, ook bekend als sterke man achter het elektrische automerk Tesla.

“Wij maken snelsluitende toepassingen om panelen erg snel te kunnen openen en af te sluiten”, legt Bart uit. “Bijvoorbeeld bij machines waar regelmatig een filter vervangen moet worden, kan onze technologie voor flink wat efficiëntie en tijdwinst zorgen. Zo hoef je niet telkens moeren en bouten te verwijderen.”

Titanium doorboren

Nu heeft Anemo een nieuw huzarenstukje klaar. Voor SpaceX heeft het een nieuwe tool ontwikkeld om erg doeltreffend telkens vier kleine gaatjes in elk mogelijk materiaal aan te brengen. “Tot de hardste metalen, zoals titanium, toe”, vervolgt Bart.

“In die gaatjes wordt dan een soort inbusbout – onze ClinSerts – aangebracht, waarmee verder aan de slag kan gegaan worden. Dit is voor SpaceX interessant om delen van hun ruimteschepen, die aan erg veel kracht en druk blootgesteld worden, te verstevigen.”

Dit ruimteaambeeld zal tijdens de assemblage op de begane grond gebruikt worden. “We staan synoniem met innovatie. We zijn erg trots op deze kans.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.