Club Brugge trekt naar de beurs

Nog voor de zomer zou de landskampioen naar Euronext Brussel trekken.©BRUNO FAHY BELGA
Nog voor de zomer zou de landskampioen naar Euronext Brussel trekken.©BRUNO FAHY BELGA
John Taillieu

In navolging van een aantal Europese topclubs zoals Manchester United, Dortmund, Juventus en Ajax werkt nu ook Club Brugge aan een plan om naar de beurs te trekken. Nog voor de zomer zou de landskampioen naar Euronext Brussel trekken, zo meldt althans De Tijd.

De opbrengst van de beursgang zou gebruikt worden om de ambitieuze stadionplannen te financieren. Club hoopt om het seizoen 2022-2023 te kunnen starten in een voetbalstadion dat plaats zou bieden aan 40.000 toeschouwers. Het kostenplaatje hieraan verbonden zou zo’n 100 miljoen bedragen. Financieel gaat het blauwzwart voor de wind. Zo haalden ze vorig seizoen een recordomzet van 137 miljoen euro, de nettowinst bedroeg 24,5 miljoen euro. Die winst komt er voornamelijk vanwege de recente deelnames aan de miljoenenpot van de Champions League. Ook de uitgaande transfers leverden de voorbije seizoenen een aantal stevige bedragen op, denk maar aan de transfers van Wesley, Izquierdo en recent nog Diatta.

Primeur

Club Brugge zou de eerste beursgenoteerde Belgische club zijn. In het buitenland stapten een aantal grote clubs al eerder naar de beurs. De resultaten zijn wisselend. Het Nederlandse Ajax verdubbelde haar koers in tien jaar tijd terwijl de aandelen van Dortmund inmiddels de helft minder waard zijn dan bij hun intrede op de beurs. Club Brugge zelf wilde niet reageren op de speculaties. (JT)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.