Burgemeester van Kortrijk staat niet achter de staking van maandag: “Timing voelt niet goed”

Ook bij De Lijn wordt er gestaakt.© AN
Ook bij De Lijn wordt er gestaakt.© AN
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

De christelijke en de socialistische vakbond voeren komende maandag actie voor meer loon. Onder meer bij de NMBS, Bpost en De Lijn wordt overlast verwacht. Voorlopig zijn er nog geen stakingsacties aangevraagd op het grondgebied van Kortrijk.

Het zou goed kunnen dat u maandag niet met de trein op het werk geraakt of dat uw krant niet in de bus zit. De socialistische vakbond (ABVV) en de christelijke vakbond (ACV) voeren dan immers actie voor een hogere loonmarge. De staking komt er nadat het tweejaarlijks loonoverleg tussen de vakbonden en de werkgeversorganisaties is afgesprongen.

Timing voelt niet goed

Op veel begrip hoeven de stakers echter niet te rekenen. Veel mensen vragen zich af of dat wel verantwoord is, zo middenin de huidige crisis. Ook Kortrijks burgemeester Ruth Vandenberghe laat van zich horen. “Waar is het allemaal-samen-gevoel?”, vraagt ze zich af op sociale media.

“De timing van de nationale stakingsdag georganiseerd door de vakbonden op 29 maart voelt helemaal niet goed. Dit getuigt van weinig respect voor de vele ondernemingen en zelfstandigen waar het water aan de lippen staat en die er het beste van proberen te maken.”

Werken is ook een recht

Voorlopig zijn er nog geen stakingsacties aangevraagd op het grondgebied van Kortrijk. “Sowieso moet de openbare orde bewaard worden en de coronamaatregelen gerespecteerd”, vervolgt de burgemeester.

“Ik roep ook op om mensen die wél willen werken niet te hinderen. Sociaal overleg is nodig, staken is een recht. Maar werken is ook een recht.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.