Broers Cool maken elektrische fietsen… cool (en baten ondertussen acht winkels uit)

(foto CLL)
(foto CLL)
Christophe Lefebvre
Christophe Lefebvre Medewerker KW

Wat in 2015 begon met een handvol fietsen en kleine winkelruimtes in zowel Blankenberge als Torhout, is ondertussen uitgegroeid tot een mini-imperium met acht zaken, verspreid in de provincie. Nicolas (40) en Christophe (42) Cool staan aan het roer van Cool Electro Cycles en timmeren gestaag verder aan hun West-Vlaams succesverhaal. “Ons geheim? We hebben er altijd in geloofd.”

Een ultramoderne en klassevolle winkel in de Oostendse Vindictivelaan, in de schaduw van de Mercator, is de meest recente aanvulling op het ondertussen indrukwekkende palmares van de ondernemende broers. De fietsenzaak doet meer denken aan een boetiek in een chique Parijse wijk dan aan het fietsatelier van weleer. “Dat is ook de bedoeling”, lachen de broers. “Wie vandaag een elektrische fiets koopt, die koopt vooral een beleving. Het zijn en blijven aanzienlijke investeringen, dus moet de klant ook voldoende ruimte krijgen om rustig te kunnen kijken en vergelijken.”

Succesformule

Elektrische fietsen, e-bikes, zijn de sleutel tot de succesformule van Nicolas en Christophe, al was dat niet altijd even evident. “In 2015 openden we een kleine winkel in Blankenberge en eentje in Torhout, waar we toen woonden”, vertellen de broers. “Het idee was erg eenvoudig: we zouden ons volledig toespitsen op elektrische fietsen. Vandaag is een e-bike niet meer uit het straatbeeld weg te denken, maar zes jaar geleden was dat helemaal anders. Elektrische tweewielers werden toen meteen gelinkt aan oudere mensen die slecht te been waren. Als jonge, hippe gast wilde je er absoluut niet mee gezien worden. Heel wat fietsenmakers van toen lachten het concept zelfs volledig weg. Maar wij bleven erin geloven en namen toen een risico door alles op alles te zetten. Anno 2021 blijkt het de juiste keuze.”

Heel wat fietsenmakers lachten het concept van elektrische fietsen in het begin volledig weg

Sindsdien is Cool Electro Cycles alleen maar blijven groeien, zelfs tijdens de coronapandemie. “Oostende is al ons achtste filiaal. We hebben ook winkels in Waregem, Kortrijk, Roeselare, Ieper en Tielt. En onze eerste winkels in Torhout en Blankenberge uiteraard”, gaan Nicolas en Christophe verder. “Door te kiezen voor een brede spreiding over de hele provincie moet niemand meer dan 30 minuten rijden om in een van onze boetieks terecht te komen. Overal staat de beleving centraal. In Waregem hebben we zelfs een heus indoor testparcours gebouwd.”

Leasen

“Elektrisch fietsen is de afgelopen jaren gegroeid van een recreatief gegeven tot een regelrechte mobiliteitskwestie. Onze snelwegen zijn verzadigd, en ook in de binnensteden is het vaak uren aanschuiven in de auto. Dan is een e-bike een schitterend alternatief. Heel wat bedrijven wagen zich aan de overstap van firmawagens naar elektrische fietsen, wat verklaart waarom de best verkochte fietsen zich vooral in het duurdere segment situeren. Door fiscaal interessante leasetarieven wordt niet snel nog gekozen voor een Duitse berline, maar eerder voor een tweewieler met elektrische motor en een batterij. Ergens hadden we dat zien aankomen en we zijn meteen mee in het leaseverhaal gestapt, waardoor we nu ondernemers een aangepaste service kunnen geven.”

Grote voorraad

Na een jaar lockdown staat bij heel wat handelaars het water aan de lippen, al is er in de acht winkels van Nicolas en Christophe geen tekort aan werk. “Het land ging op slot en het enige wat we nog mochten, was wandelen en fietsen”, verklaren ze. “Er was een rush op sportschoenen en elektrische fietsen, vooral na het einde van de eerste lockdown. Wij stonden vorig jaar voor de keuze: investeren of niet? Uiteindelijk kozen we voor het eerste en kochten we een grote voorraad aan. Er zijn nu overal stocktekorten en voor bepaalde fietsen bedraagt de wachttijd zelfs één jaar, maar wij leveren ze gewoon uit voorraad. We zijn trouwens voortdurend op zoek naar technisch talent om onze ploeg te versterken. Zo houden we de wachttijden voor onze klanten zo laag mogelijk.”

Het succesverhaal van de broers Cool is overigens nog niet ten einde. In alle stilte wordt er gewerkt aan een nieuw hoofdstuk. “Een negende winkel is op komst, maar waar en wanneer, dat houden we nog even geheim.”