Brexit-handelsakkoord moet zekerheid bieden voor ons allemaal

Bert Mons
Bert Mons Directeur Voka West-Vlaanderen

Bert Mons is gedelegeerd bestuurder van werkgeversorganisatie Voka West-Vlaanderen. Hij schrijft twee wekelijks een opiniestuk in De Krant van West-Vlaanderen.

De zoveelste deadline voor een mogelijk handelsakkoord tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk werd afgelopen zondag opnieuw niet gehaald. Na het overleg tussen Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen en de Britse premier Boris Johnson werd de opdracht gegeven aan de onderhandelaars om de gesprekken verder te zetten.

En zo blijft de sfeer allesbehalve optimistisch om alsnog een handelsakkoord uit de brand te slepen. Een nieuw uitstel op minder dan drie weken voor de brexit-deadline is alvast geen goed teken, niet voor de ondernemerswereld en bijgevolg niet voor u en mij. West-Vlaamse ondernemers hebben nú duidelijkheid nodig zodat ze oplossingen kunnen voorzien voor de tarifaire impact, maar zeker ook voor de logistieke chaos, die nu al de kop opsteekt.

Ellenlange files

De voorbije weken hebben we al een voorsmaakje gekregen van de logistieke problemen die de brexit met zich mee kan brengen. Duizenden vrachtwagens stonden vast in ellenlange files aan de grensovergang met Frankrijk om via de havens en de Eurotunnel het VK binnen te raken. Niet verwonderlijk denk ik dan. Door de oplopende onzekerheid nemen ondernemingen voorzorgsmaatregelen om hun goederen nu al over te brengen naar het VK en daar op te slaan. Want indien er geen akkoord komt, kunnen sommige van deze goederen plots substantieel duurder worden na inklaring. Het gevolg is een bottleneck vanwege de beperkte transportcapaciteit, waardoor vrachten vertraging oplopen. Dit laatste heeft dan weer een rechtstreekse impact op de leveringstermijnen en de kostprijs van internationaal transport.

De aanhoudende onduidelijkheid over de uitkomst van brexit ligt mede aan de basis van al deze logistieke problemen. Het is dan ook belangrijk dat we een transparant en allesomvattend akkoord krijgen dat de handelsrelatie tussen het VK en de EU tot in detail beschrijft. Ja, het nieuwe uitstel van de deadline is teleurstellend, maar het is zóveel beter dan een no deal- scenario. Dit geeft de onderhandelaars de tijd om alsnog met een goede overeenkomst op de proppen te komen, en dan liefst een waar iedereen baat bij heeft.

Waardevol hulpmiddel

Omdat we bij Voka West-Vlaanderen beseffen dat het hele brexit-verhaal niet evident is om te volgen, is het normaal dat heel wat ondernemers én u met vragen blijven zitten. Om ervoor te zorgen dat deze bedrijven niet achterop blijven, reiken wij hen de antwoorden aan die ze nodig hebben. Voor de vaak voorkomende problemen en vragen, is er de uitgebreide Voka Brexit FAQ op de website van Voka West-Vlaanderen. Vragen die men niet terugvindt in deze FAQ kan men dan weer stellen via vraaghet@voka.be. Zelfs tussen de feestdagen door worden alle vragen beantwoord binnen de 48u. Een waardevol hulpmiddel dus voor alle dringende brexit-zaken.

Heeft u hieromtrent nog vragen of wenst u meer te weten over dit thema? Neem dan gerust contact op met bert.mons@voka.be. In samenwerking met Voka West-Vlaanderen.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.