Boze boerin stuurt open brief naar warenhuizen: “Gigantische winstmarge op onze rug!”

Redactie KW

In een open brief aan alle warenhuizen ventileert boerin Ilse Rollez uit Boezinge haar frustratie over het grote verschil tussen boerenprijs en consumentenprijs.

lse Rollez (36) was een van de negen finalistes van De Schoonste Boerin van Vlaanderen. Samen met haar echtgenoot Henk Tommelin baat ze Het Pilkemhof in de Ieperse deelgemeente Boezinge uit. “Het begon eigenlijk door onze collega, steeds kwaliteitsvolle groenten aanleveren en zwaar onder de kostprijs betaald worden. Om dan zelf naar het grootwarenhuis te gaan en daar onze groenten zien liggen aan woekerprijzen”, vertelt ze. “Daardoor richtte hij de facebookpagina ‘Eerlijke prijzen voor eerlijke producten’ op. Daar kon de consument een foto maken van groenten van in het warenhuis en plaatsen op die pagina. Wij plaatsten er dan onze boerenprijs bij.

De reacties zijn enorm! Tot ik plots ook echt vond dat dit erover was en besliste om een open brief te schrijven in samenspraak met de groentecommisie, gericht aan de grootwarenhuizen.”

(TOGH – foto’s TOGH)

Hieronder de integrale open brief:

Aan alle grootwarenhuizen

Wij schrijven jullie als groenteboeren omdat we gefrustreerd zijn en barslechte tijden beleven. Elke dag zorgen we voor de aanvoer van kwaliteitsvolle, streng gecontroleerde dagverse groenten. Tot onze verbazing en steeds groter wordende frustratie worden we daar de voorbije weken en maanden ondermaats voor vergoed. Met andere woorden: wij produceren met veel liefde en inzet uw verse groenten, maar zien die aangekocht worden door uw aankopers tegen een veel te lage prijs en verkocht worden in uw winkels tegen hoge prijzen met een zeer grote marge tussen boerenprijs en consumentenprijs.

Met meerdere groenteboeren bezochten wij verschillende grootwarenhuizen, om te zien aan welke prijzen de door ons geproduceerde groenten aan de consument verkocht worden. We geven enkele voorbeelden: prei wordt bij Aldi verkocht aan 1,45 euro per kg en de boer krijgt hiervoor nog geen 0,20 euro per kg uitbetaald! Knolselder wordt bij Aldi aangeboden aan 99 cent per stuk en wij krijgen amper 11 cent per stuk. Raapjes staan in promotie bij Colruyt voor ‘maar’ 1,99 euro per kg terwijl de boer amper 0,15 euro per kg krijgt. Ook biedt Colruyt savooikool aan in reclame aan 1,19 euro per stuk, wij krijgen 0,19 euro per stuk. Spruitjes worden aangeboden aan 3,49 per kg terwijl de boer 0,74 euro per kg uitbetaald krijgt. Rode kolen worden bij Delhaize verkocht aan 2,49 euro per stuk terwijl de boer 0,19 euro per stuk krijgt.

Overal, in kookprogramma’s, bij de voedingsconsulente of op andere promotiekanalen wordt aangeraden om te kiezen voor seizoensgroenten, omdat die gezond en op de markt zijn. Jullie plakken daar het begrip ‘goedkoop’ aan vast vanuit een verkoopstrategie en om klanten te winnen. Voor de consument komt dit alleen maar verwarrend over. Seizoensgebonden moet niet per definitie ‘goedkoop’ zijn. En wat is of wat betekent ‘goedkoop’ vandaag? Misschien veel voor jullie naar de consument toe, maar nog veel meer voor de producent!

Beseffen jullie werkelijk niet wat er allemaal aan die laagste prijsstrategie vasthangt? Neen dus! Wij, groenteboeren zijn eens te meer de dupe van jullie onophoudelijke wedren om de consument. Terwijl de ene partij, de boer, ziet dat hij geen volwaardige prijs krijgt voor zijn product, gaat de andere partij, jullie dus, onze producten met megamarges verkopen.

Ja, wij begrijpen dat eender welk grootwarenhuis een zekere winstmarge wil en moet draaien, maar idem dito voor ons: ook wij willen een bestaan hebben via een LEEFBAAR inkomen! Wat wij vaststellen daarentegen is een gigantische winstmarge op onze rug! Als de eindverkoper van ons product erin slaagt om te verkopen aan de prijzen die wij zelf hebben opgetekend en hierboven weergegeven, dan moet het toch ook mogelijk zijn om ons een eerlijke en toereikende prijs uit te betalen? Of laten jullie die verzekerde marge en dividenden niet graag vallen? Ja! Wij eisen een hogere prijs voor onze producten die voldoen aan alle lastenboeken en aan de hoogste kwaliteitsnormen die jullie ons opleggen. Ja! Wij eisen een betere vergoeding voor al het zware werk, de vele investeringen, vaak slapeloze nachten wanneer we jullie groenten irrigeren en verzorgen, en voor de vele controles. Het zou getuigen van respect tegenover jullie hard werkende groenteboer die vele uren klopt om ten slotte helemaal niets over te houden.

Vriendelijke groenten,

Namens de ABS groentencommisie

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.