Wijk van de Toekomst komt weer wat dichterbij: Gemeenteraad keurt bestek reconversie kazernesite goed

In de kazerne in Sijsele worden nog tot eind juni vluchtelingen opgevangen. (foto Davy Coghe)
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

De Damse gemeenteraad heeft het bestek goedgekeurd voor de reconversie van de kazernesite in Sijsele als ‘Wijk van de Toekomst’. Het bestek beschrijft de minimale vereisten ten aanzien van de drie kandidaat-ontwikkelaaars die nog in de running zijn voor de realisatie van een wijk voor wonen, werken en ontspannen.

Er is een belangrijk stap gezet in het project voor de herbestemming van de kazernesite in Sijsele – die nog tot eind juni dienst doet als opvangcentrum voor vluchtelingen – tot ‘Wijk van de Toekomst’. Onder die ambitieuze noemer moet er een wijk gerealiseerd worden met ruimte voor werken, wonen en ontspannen of recreëren. Die belangrijke stap bestaat uit de goedkeuring door de gemeenteraad van het bestek met de minimale eisen en verwachtingen ten aanzien van de drie kandidaten die nog in de running zijn voor de ontwikkeling van de site. Op basis van de ingediende offertes zal finaal één ontwikkelaar gekozen worden die de Wijk van de Toekomst zal realiseren. Die finale toewijzing wordt vooropgesteld tegen september van dit jaar.

Ook publieke functies

“In het bestek wordt maximaal ingespeeld op het ontwikkelingsconcept waarvoor reeds draagvlak bij de bevolking bestaat”, zegt burgemeester Joachim Coens (CD&V). “De stad wenst ook publieke functies, zoals een jeugdverblijfcentrum, een publieke park- en evenementenzone, bosontwikkeling, een natuurlijke waterpartij en beperkte toeristisch-recreatieve verblijfsmogelijkheden.”

“De drie weerhouden kandiaten – TM Ciril-Brocap, Re-Vive nv en de combinatie Van Roey Vastgoed & Miixx – beschikken allen over ruime expertise en zijn sterke teams op het vlak van gebiedsontwikkeling, architectuur en landschaps-architectuur.”

Op de gemeenteraad keurde de oppositiefractie N-VA het dossier mee goed, omdat ze het belangrijk vindt dat er eindelijk vooruitgang gemaakt wordt in het al lang aanslepende dossier. De andere oppositiefractie Damse Belangen koos voor een onthouding. “Wij hebben wat voorbehoud bij het complex opgestelde dossier met een naar ons aanvoelen voor Damme wat onzekere financiële constructie, maar zijn wel tevreden dat de ontwikkeling nu toch dichterbij komt”, liet Kelly De Sutter van Damse Belangen weten.

De site werd eind 2022 verworven door de stad Damme en de West-Vlaamse Intercommunale (WVI).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier