Protest tegen nieuwe verkaveling

Er zouden 23 woningen in de nieuwe verkaveling komen. © TOGH
Redactie KW

Bewoners in de Sint-Jorisstraat in Elverdinge luiden de alarmbel over een nieuwe verkaveling van Ons Onderdak. Ze vrezen parkeer- en verkeersoverlast en stellen de rechtsgeldigheid van de vergunning in vraag. Schepen en voorzitter van Ons Onderdak Philip Bolle (Vooruit) spreekt echter van een mooi project.

Sociale huisvestingsmaatschappij Ons Onderdak wil in de Sint-Jorisstraat een nieuwe verkaveling realiseren met 23 woningen, waarvan vijftien koopwoningen en negen huurwoningen. Tegen de vergunningsaanvraag voor de zaak der wegen werden echter acht bezwaren ingediend, onder andere door Stefan Vandeputte (54) die naast de site van de mogelijke verkaveling woont. “Er zijn verschillende redenen waarom die woningen daar niet mogen komen”, zegt Stefan. “Om te beginnen ligt het woonreservegebied op de verkeerde plaats. Dat heeft Ons Onderdak zelf gezegd in haar jaarverslag. ‘Het profiel van de kandidaat-huurder vraagt een locatie dichter bij de dorpskern’, staat er. Hierbij wijzen we er ook op dat er een aantal sociale woningen in de huidige wijk leeg staat.”

Mobiliteitsimpact

Stefan wijst ook op de landschappelijke waarde en de overstromingsgevoeligheid van het gebied. “Dat hebben we uitvoerig aangetoond in onze bezwaren”, zegt hij. “Het project zal ook zorgen voor een negatieve mobiliteitsimpact. Het voorziet maar één ontsluiting en de bewoners zien nu al verkeersproblemen. Door de vele kronkels zijn er onvoldoende geschikte plaatsen om auto’s te kruisen. Er zijn ook onvoldoende parkeerplaatsen. Men mag niet uit het oog verliezen dat door het perifere karakter van de wijk bijna alle bewoners in het bezit zijn van twee auto’s.”

De buurtbewoners klagen ook de slechte toegankelijkheid voor hulpdiensten aan. “En wat mij nog het meest tegen de borst stoot, is dat men ter hoogte van mijn woning een nieuwe weg voorziet die toegang moet geven aan slechts één kavel. In tijden van ontharding en optimaal ruimtegebruik kan dit toch wel tellen”, besluit Stefan.

Het dossier kwam vorige week op de gemeenteraad. Katrien Desomer (CD&V) hekelde de verkeersarmoede voor de bewoners van de nieuwe verkaveling. “De bezwaarschriften zijn allemaal minutieus onderzocht door de dienst Mobiliteit en die heeft ze allemaal punt voor punt weerlegd”, reageerde schepen Philip Bolle (Vooruit). “Wie zijn wij om onze diensten niet te geloven. De koopwoningen hebben allemaal een oprit en een carport. De huurwoningen hebben een carport. Daarnaast worden nog eens tien extra parkeerplaatsen voorzien. Op het einde van de straat, in het oude gedeelte, liggen nog eens tien parkeerplaatsen die nu onbenut worden en die we opnieuw zullen aanleggen. Als daar nu nog wordt beweerd dat er een probleem met de mobiliteit zou zijn, dat begrijp ik niet.”

Katrien Desomer (CD&V) benadrukte dat vooral de vervoersarmoede haar dwarsligt. “Dat is een woonuitbreidingsgebied”, zegt schepen Bolle. “De woningen die daar komen, zijn mee opgenomen in het ruimtelijk uitvoeringsplan van Elverdinge.” (TOGH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier