Paul Gheysens doet afstand van vergunning voor golf in Knokke-Heist

Redactie KW

De zakenman Paul Gheysens doet afstand van zijn vergunning voor een nieuw golfterrein in Knokke-Heist. De eigenaar van Ghelamco wil een nieuwe, aangepaste omgevingsvergunning aanvragen.

Al sinds 2001 maakt bouwmagnaat Paul Gheysens geleidelijk werk van een nieuw golfdomein door aan de rand van Knokke, achter het AZ Zeno-ziekenhuis, de ene na de andere landbouwgrond op te kopen. Vandaag staat de teller al op 210 hectare. De plannen – met onder meer 18 internationale wedstrijdholes, een hotel met 150 kamers en 200 suites, een congrescentrum van 6.000 vierkante meter en 1.350 parkeerplaatsen om een domein van 120 hectare – zijn ronduit indrukwekkend. Zélfs naar de normen van Knokke-Heist. De golfbanen zelf werden ontworpen door de legendarische Amerikaanse ex-speler Jack Nicklaus (82), zeg maar de ‘Pelé van de golf’.

Maar die plannen stuiten op protest. De golf van Gheysens wordt aanzien als een bedreiging voor de polders. In april 2023 leverde minister Zuhal Demir (N-VA) uiteindelijk toch een omgevingsvergunning af, maar daarmee was de kous niet af. Tegenstanders beten fel van zich af en spanden een procedure aan bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen. In die zaak zou volgende week een hoorzitting plaatsvinden, maar het is Gheysens zelf die liet weten dat hij de procedure stop wil zetten. Het plan is om een volledig nieuwe en aangepaste omgevingsvergunning aan te vragen met aanpassingen. Eén van de voornaamste redenen voor de nieuwe vergunningsaanvraag is volgens onze informatie dat het dossier niet meer voldeed aan de stikstofnormen. De omgevingsvergunning dateert ook van voor het nieuwe Vlaamse stikstofdecreet. Gheysens is nu van plan een nieuw milieueffectrapport (MER) op te maken en een volledig nieuwe vergunning aan te vragen.

Bij het kabinet van minister Zuhal Demir bevestigen ze dat Paul Gheysens een brief stuurde om de procedure stop te zetten. “Maar het is nog steeds de Raad van Vergunningsbetwistingen die autonoom beslist of ze nog een uitspraak doen of niet”, zegt woordvoerder Andy Pieters. (MM)

Lees ook…

Paul Gheysens over omstreden golfproject in Knokke-Heist: “Slechts een deel van de grond is gecontamineerd met PFOS” – KW.be

Ghelamco gaat in beroep tegen uitspraak over verkoop grond tweede golfterrein in Knokke – KW.be

Bedreigde Paul Gheysens tegenstanders van bouw golfclub in Knokke? “Ik weet hoe ik jullie kan hebben” – KW.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier