Nieuwe straatnaam blijft voor commotie zorgen

Gabriel Pattyn was in zijn wiek geschoten over de onjuiste beweringen.© (Foto CLY)
Gabriel Pattyn was in zijn wiek geschoten over de onjuiste beweringen.© (Foto CLY)
Redactie KW

Toen de meerderheid met de naam ‘Goed Ter Molst’ op de proppen kwam voor de straat op de nieuwe verkaveling in de Molstenstraat, kwam daar meteen verzet op van de oppositie. Die vond dat er betere alternatieven waren, zoals Clautilde Tack. Zij zou de grond geschonken hebben waarop de Ginstegrot werd gebouwd. Maar dat blijkt niet te kloppen volgens heemkundige Gabriel Pattyn.

Het was raadslid Stijn Manhaeghe die opperde om de nieuwe straat te vernoemen naar Clautilde Tack. Hij vond dat een betere optie dan Goed Ter Molst , omdat er nog steeds te weinig straten zijn die vernoemd worden naar vrouwen én omdat Clautilde de grond zou geschonken hebben waarop de Ginstegrot werd gebouwd. Maar dat spreekt heemkundige Gabriel Pattyn tegen nadat hij in zijn uitgebreid archief was gedoken.

Volgens Gabriel is het volledig onjuist dat een zekere Clautilde Tack de grond zou geschonken hebben. “De oorspronkelijke eigenaar was een zekere Jeronimus de Mol (1546), een Brabantse edelman. Hij bezat onder andere het groot Goed Ter Molst in Oostrozebeke, gelegen in de Grotstraat (huidige hoeve Seys). Eigenlijk gaat het om het perceel grond tussen de Grot- en Boomgaardstraat. Aan deze edelman ontleende De Ginste de naam Ter Molst. Precies op die hoek bouwde de edelman een omwald buitenverbljf (huis van Plaisance), dat echter tijdens de beeldenstorm werd vernield. Dat huis van plezier waar raadslid Stijn Manhaeghe het over had, stond dus helemaal niet op de huidige verkaveling in de Molstenstraat, maar een heel stuk verderop.”

Niet Clautilde, wel Maria

Ook ex-schepen van Landbouw, Danny Verstraete, bevestigt dat de grond waarop de Ginstegrot werd gebouwd niet geschonken werd door Clautilde Tack, maar door Maria Lootens. “Ik heb daarover nog getelefoneerd met mijn 90-jarige oom Daniel Verstraete, ex-bisschop van Klerkdorf in Zuid-Afrika, en die had ook geen weet van een zekere Clautilde Tack. Zeker is dat de grond werd geschonken door Maria Lootens en het was Gaby Verstraete, de broer van de bisschop, die de grond ter beschikking stelde van de Ginstekerk. Grootvader Alfons had toendertijd die grond gekocht aan de familie Lootens.”

Danny Verstraete bevestigde nog dat het fameuze ‘Huis van Plezier’ waarover historicus Manhaeghe het heeft ooit werd gebouwd tegenover de boerderij de Kleine Molsten en niet op het terrein van de huidige verkaveling in de Molstenstraat. (CLY)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier