Menen pakt verkrotting in het stadscentrum aan: “Nieuwe wooneenheden zullen bijna energieneutraal zijn”

In de Poststraat werd, symbolisch, de eerste steen gelegd van een nieuwe realisatie. © CLL
Christophe Lefebvre
Christophe Lefebvre Medewerker KW

De strijd tegen de verkrotting in het stadscentrum van Menen wordt in een hoge versnelling geschakeld. In de Poststraat werd, symbolisch, de eerste steen gelegd van een nieuwe realisatie van !Mpuls Menen – Wervik. De huisvestingsmaatschappij profileert zich zo als een cruciale partner van het stadsbestuur.

‘Stadskankers!’ Geen enkel stadsbestuur in het land is trots wanneer het woord in de mond wordt genomen. Toch vormen die plaatsen een ware uitdaging voor heel wat lokale besturen. Verkrotting, leegstand en hardleerse pandjesbazen zorgen voor een weinig aantrekkelijk imago. In Menen werd enige tijd geleden al duidelijk gemaakt dat de vuisten zouden worden gebald, in de strijd tegen die zwarte vlekken op de kaart.

Een strijd die handenvol geld kost en dan ook een stevige druk op de stadskas plaatst? In Menen krijgt het stadsbestuur de wind in de zeilen dankzij woningmaatschappij !Mpuls Menen – Wervik. De maatschappij werpt zich op als een stevige partner, waarbij vorig jaar reeds een reeks verkrotte woningen in de Kortrijkstraat werden aangekocht. “Voor ons is het een inzet met dubbele betekenis”, klonk het bij algemeen directeur Sonny Ghesquière. “We willen samen met het stadsbestuur werken aan de vernieuwing van de stadskern. Door het opkopen van leegstaande panden en krotten kunnen we die plaatsen wegwerken en vervangen door moderne woongelegenheden. Dat brengt ons meteen bij het tweede punt. De woongelegenheden moeten mensen met een beperkter inkomen eveneens in staat stellen een degelijk onderdak te bieden.”

Vijf nieuwe wooneenheden

In de Poststraat werden twee verkrotte gebouwen gesloopt en wordt intensief gewerkt aan vijf nieuwe woongelegenheden. “Door volop in te zetten op lichtinval wordt er door de zon gratis energie geleverd. Alle woningen worden ook uitgerust met warmtepompen waarbij geen gebruik wordt gemaakt van fossiele brandstoffen. Combineer dit alles met de degelijke isolatie en je krijgt woningen die bijna energieneutraal zijn.”

Ook in de Koningstraat en de Wervikstraat kocht de woningmaatschappij verschillende panden op. Daar zijn de afbraakwerken reeds van start gegaan en worden weldra de eerste stenen gelegd.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier