Knokke-Heist neemt zaak rond illegale berg aarde van Paul Gheysens op site tweede golf serieus: “We volgen het advies van Vlaamse Overheid”

De berg aarde had al weg moeten zijn. © MM
Redactie KW

De gemeente Knokke-Heist neemt de zaak rond de hoop van 300.000 kubieke meter ‘illegale’ grond op het terrein waar Paul Gheysens zijn golfterrein wil realiseren én waar een hoeveelheid PFAS gevonden is serieus op. Dat zegt bevoegd schepen Antoine Geerinckx (GBL). Blijft de vraag: waarom werd niet vroeger ingegrepen? “We zijn zelf pas recent geïnformeerd”, zegt Geerinckx, die ook uitlegt hoe het nu verder moet.

Dat Paul Gheysens ruim 300.000 kubieke meter grond moet weghalen om zijn omstreden golfproject in Knokke-Heist te realiseren was twee weken geleden een nieuwe tegenslag voor de vastgoedmagnaat. Enkele dagen eerder verloor hij al een rechtszaak tegen Peter Taffeiren, waardoor zijn golfproject al op losse schroeven kwam te staan. Hij ging tegen die uitspraak wel in beroep.

Illegale grond

Maar behalve de rechtszaak tegen Taffeiren moet Gheysens dus nog een ander obstakel overwinnen. Momenteel ligt er ongeveer 300.000m³ grond illegaal opgestapeld op de site ter hoogte van de voormalige steenbakkerij Dujardin en langs het Duinenwatermeer.

De vergunning daarvoor is verlopen. Na een klacht uit de omgeving werd de site in Knokke-Heist in mei 2023 door de afdeling Handhaving van het departement Omgeving van de Vlaamse overheid geïnspecteerd. Toen werd al vastgesteld dat de berg aarde daar niet mocht liggen. Er werden uiteindelijk processen-verbaal opgesteld voor het uitbaten van onvergunde stedenbouwkundige handelingen en een onvergunde exploitatie.

Sindsdien werd Gheysens gesommeerd de grond weg te halen, maar dat gebeurde tot op heden nog niet. Daarnaast werden er ook staalafnames uitgevoerd. In een deel van de opgeslagen gronden blijkt dat er PFAS aanwezig is. Het gaat om minimale hoeveelheden.

Volgens Paul Gheysens is slechts een deel van de meer dan 300.000 kubieke meter grond die gestapeld is op Knokke Golf gecontamineerd met PFAS. “Dit deel bedraagt 9 à 10.000 kubieke meter”, klonk het in een persbericht. “Er is een plan van aanpak uitgewerkt om de grond voor bouwkundige toepassing verder te karakteriseren en binnen het regulier kader een gepaste bestemming te geven.”

PFAS serieus nemen

De gemeente Knokke-Heist volgt het dossier van nabij op en reageert nu ook voor het eerst. “De omgevingsinspectie bevestigt aan de gemeente dat er momenteel een handhavingstraject lopende is met de exploitant”, zegt bevoegd schepen Antoine Geerinckx.

“Binnen het handhavingstraject, waarbij we de problematiek mee opvolgen, werd een plan van aanpak opgemaakt. Onder andere over het verwijderen van de grond. Zoals het kabinet van minister van Omgeving Demir ook al aangaf zullen de gronden moeten afgevoerd worden, dit alvorens de werken aan de nieuwe golf kunnen beginnen. We volgen hierin het advies van de Vlaamse Overheid. We mogen niet licht omgaan met PFAS”, aldus Geerinckx.

“Waarom het zolang duurde alvorens we reageren? Ik werd zelf pas twee weken geleden geïnformeerd. Nadien zijn we meteen in gesprek gegaan met de Vlaamse Overheid en we gaan dit nu verder van nabij opvolgen.”

Plan van aanpak

Paul Gheysens en zijn vennootschap Leisure Property Invest lieten al weten dat er een plan van aanpak is uitgewerkt om de grond voor bouwkundige toepassing verder te karakteriseren en binnen het regulier kader een gepaste bestemming te geven.

Dat de vergunning is verlopen, erkent hij, maar “het initiatief wordt genomen om de termijn van de vergunning te verlengen in afwachting van de toepassing van de grond binnen het Knokke Golf-project of andere projecten.”

(MM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier