Het nieuwsfeit van Ichtegem: Bouwwoede slaat toe

De verkaveling in de Bruggestraat aan de Oude Schuur. © Foto Coghe
Rudi Ilegems
Rudi Ilegems Medewerker KW

Onze ruimtelijke ordening was recent nog gebaseerd op de Wet op de Stedenbouw met de Gewestplannen, uit begin jaren 60. De versnippering van het landschap en de typische lintbebouwing waren daarvan het resultaat. Door de ‘bouwshift’ moet er nu meer open ruimte gevrijwaard worden. Maar in Ichtgem zien we een stijgend aantal vergunningsaanvragen.

De bevolking blijft wel groeien en er is dus nog meer bebouwing nodig, wat in strijd lijkt te zijn met het creëren van meer open ruimte. Dit wil men oplossen door meer in de hoogte te bouwen in bestaande woonkernen of steden. Je kan er ook niet naast kijken: als je door de centrumstraten van de deelgemeenten van Ichtegem rijdt, vallen de vele werven op.

Het centrum van onze deelgemeenten verandert heel snel. Je zou denken dat Bekegem dan de uitzondering is, want de dorpskern is er beschermd. Maar ook daar, in de Dorpsstraat ter hoogte van huisnummer 15, heeft een bouwpromotor plannen voor een verkaveling.

De lijst met werven op de grootste verkeersassen wordt dus inderdaad lang. Maar ook naast de verkeersassen wordt de resterende vrije ruimte in vrij snel tempo volgebouwd. Dit in een tijd waarin de bouwmaterialen niet goedkoper zijn geworden.

Trend?

“Er zijn verschillende organisaties die aan de basis liggen van al die bouwinitiatieven”, weet verantwoordelijke schepen van Ruimtelijke Ordening Tina Ledaine. “Volgens de laatste cijfers werden in 2021 door onze diensten zomaar eventjes 159 vergunningaanvragen behandeld. Het is nu nog wat te vroeg om te stellen dat er een heuse trend bezig is, maar dat cijfer lijkt toch te wijzen op een toename.”

“In het centrum van Ichtegem bijvoorbeeld bouwt promotor Recon momenteel aan 15 appartementen. Ook de sociale huisvestingsmaatschappij De Mandel heeft er het voormalige Crelan-bankkantoor afgebroken en zal er 15 sociale huurappartementen aanbieden. Een eerste appartement wordt trouwens binnenkort opgeleverd. Dat initiatief is er mee gekomen omdat de vraag naar sociale woningen groot bleek, daarvoor werden we door de overheid zelfs eens op de vingers getikt.”

Lange lijst

“Bizar genoeg weet De Mandel ons nu te vertellen dat ze moeite heeft om al de appartementen aan de man te brengen. In de Bruggestraat valt de verkaveling aan de Lange schuur op en in de Stationstraat worden op korte afstand van elkaar bestaande gebouwen afgebroken en appartementen gebouwd.”

“In een zijstraat van de Akkerbeekstraat, in de Hector Ollevierstraat, wordt ook gewerkt aan de bouw van een aantal gezinswoningen. Ook aan het Boomplein komen nog eens acht appartementen”, gaat de schepen verder.

“Tel daar de verkaveling in een zijstraat van de Processiestraat, de Schoonstraat, en de verkaveling tegenover de warme bakker bij, dan begint de lijst al aardig lang te worden. De verkaveling ‘Akkerbeek’, waar al langer plannen bestaan voor de bouw van sociale woningen, lijkt een hervorming af te wachten van sociale huisvestingsmaatschappijen Vivendo en Woonwel. De eerste spadesteek zie ik dus nog niet voor morgen”, klinkt het.

66 nieuwe woningen

Een ander opvallend dossier, waar de uitvoering wel dichterbij lijkt te komen, is dat van de WVI, de West Vlaamse Intercommunale, die ter hoogte van de Veldwegel in Eernegem in een nieuwe verkaveling zo maar eventjes 66 nieuwe woningen wil bouwen. “Het ziet ernaar uit dat een eerste fase, ten zuiden van de Veldwegel, daarvan in uitvoering zal gaan in de eerste helft van 2023”, besluit de schepen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier