Bouw Roelevard aan station in Roeselare gaat laatste rechte lijn in, eerste bewoners nemen deze zomer hun intrek

Thomas Dubois
Thomas Dubois Editieredacteur De Weekbode Roeselare – Izegem – Tielt

De bouw van het 16.500 vierkante meter grote Roelevard-project aan het station van Roeselare is de laatste rechte lijn ingegaan. Alle appartementen en gevels worden momenteel afgewerkt en ook de unieke groendaken krijgen stilaan vorm.

Als alles volgens plan verloopt, nemen de eerste bewoners deze zomer hun intrek. “Zij zullen kunnen genieten van het strafste uitzicht op Roeselare en omstreken”, luidt het bij projectontwikkelaars ION en Steenoven. Roeselarenaars die al eens van het unieke uitzicht willen proeven, zijn dit weekend welkom voor een bezoek aan het grootste klimaatvriendelijke woon- en werkproject van Roeselare.

Momenteel gonst het tijdens de week nog van de bezigheid op de site van Roelevard. Arbeiders zijn druk in de weer om de laatste hand te leggen aan het ambitieuze project dat 81 appartementen telt, 6.830 vierkante meter aan kantoren, 456 vierkante meter aan winkels, een ondergrondse parking voor 144 wagens, 82 bergingen en 288 fietsenstallingen.

“De appartementen krijgen nu helemaal vorm met fijn afgewerkte vloeren, keukens, deuren,… Ook de elektriciteits- en sanitaire werken schieten goed op en de gevels worden minutieus afgewerkt. Stilaan starten we ook aan het publiek toegankelijke groene binnenplein. Als alles goed gaat, mogen we in de zomer de eerste bewoners ontvangen. Met Roelevard zullen we de stationsbuurt echt nieuw leven inblazen”, stelt Gaëtan D’haeyere, Project Developer bij ION.

Bezoekweekend

Nu de eerste appartementen zijn afgewerkt, nodigen ION en Steenoven geïnteresseerden ook uit om een kijkje te komen nemen in Roelevard en het panoramisch zicht op de stad te ontdekken. Dat kan tijdens het ‘Bezoekweekend’ op zaterdag 24 en zondag 25 februari, telkens van 9 uur tot 17 uur.

Zo’n bezoek belooft alvast de moeite waard te zijn. Roelevard is dan ook een van de meest besproken woon- en werkprojecten van de voorbije jaren in de Rodenbachstad. Zeker op architecturaal vlak is het een bijzonder ambitieus project, dat bijdraagt aan de heropwaardering van de stationsbuurt. Zo schakelden ION en Steenoven twee gerenommeerde architectenbureaus in om samen een échte eyecatcher neer te zetten: het Noorse Snøhetta (o.m. bekend van het vernieuwde Times Square in New York) en het Roeselaarse B2Ai (o. a. bekend van Westwing Tower in Roeselare).

Bijzonder aan Roelevard is dat het ook uit twee Bijna Energie Neutrale (BEN) gebouwen bestaat. Zo zijn ‘Lux’ en ‘Bronze’ onder meer aangesloten op het warmtenet van de intercommunale MIROM. Dat betekent dat er in de appartementen, kantoren en winkels geen extra fossiele brandstoffen worden gebruikt voor warm sanitair water en verwarming en er dus géén onnodige CO2 wordt uitgestoten.

“Maar liefst 2.650 vierkante meter aan groendaken zorgt bovendien voor een warmte- en waterbuffer en verbetert de luchtkwaliteit in de directe omgeving. Daarnaast planten we diverse, kleurrijke bloemen en planten op de groendaken, wat het uitzicht van bewoners nog een stuk aangenamer maakt. En verder biedt Roelevard ook het strafste uitzicht op Roeselare. Nergens anders kan je zo wijds uitkijken over de stad”, aldus Katleen Spriet, Bestuurder bij Captuur.

Wie interesse heeft om Roelevard komend weekend te bezoeken, dient zich vooraf in te schrijven. Dat kan op www.roelevard.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier