Belinda’s aperitiefkoekje uit Oostduinkerke erkend als West-Vlaams streekproduct

Belinda MacDonald in haar zaak Belinda's Kitchen op de Zeedijk in Oostduinkerke tussen haar huisgemaakte koekjes: "De ingrediënten zijn heel belangrijk." (foto MVO)
Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte Journaliste Het Wekelijks Nieuws

Belinda’s Kitchen op de Zeedijk van Oostduinkerke onderscheidt zich van de doorsnee horecazaken met een uniek assortiment huisgemaakte koekjes, granola’s, authentieke Italiaanse pizza’s en gelato. Het creatieve brein van de zaak is Belinda MacDonald die voor haar aperitiefkoekje met kaas van kaasboerderij De Moerenaar een erkenning kreeg als 100 % West-Vlaams streekproduct.

Belinda MacDonald (46) heeft Australische roots, maar toen ze tijdens een reis door Europa, Oostduinkerkenaar Gianni Biebuyck ontmoette, schoot Cupido zijn pijlen af… en Oostduinkerke werd haar nieuwe thuis. Intussen heeft het stel twee zonen en spreekt Belinda vlot Nederlands.

Geïnspireerd door de bakkunsten van haar oma, startte Belinda in 2004 haar eigen zaak waar ze zich al snel in de kijker werkte met haar huisgemaakte koekjes en granola’s.

“De ingrediënten zijn heel belangrijk”, vindt Belinda. “Daarin ga ik heel ver! De kwaliteit moet top zijn, en het moeten ook de juiste ingrediënten zijn! Om de beste pizza’s te maken, trek ik naar Italië, want alleen daar hebben ze de bloem die ik wil.”

Groot assortiment

“Ik volg ook geregeld bijscholingen, ga naar professionele beurzen tot zelfs in Peru, ik volgde cursus in Londen, in Italië leerde ik de kneepjes van het vak om zelf de beste gelato te kunnen maken…”

“Het moet allemaal lekker zijn, maar ook gezond, zonder additieven, bewaarmiddelen en kleurstoffen. Ik verwerk zo weinig mogelijk suikers en vetten in mijn producten, maar zorg dat ze boordevol voedingsvezels zitten.”

“In 2017 hebben we de eerste granola’s gelanceerd, die zijn allemaal wetenschappelijk getest. Zo kunnen we onze klanten garanderen dat ze uitgebalanceerd en supergezond zijn aan de hand van de voedingswaarden en berekeningen. Intussen is het assortiment uitgebreid met volkorenspeltkoekjes met speculaas, haverkoekjes met chocolade en noten, rozijnen en kaneel, veenbessen en pompoenpitten…, granola bites met noten, appel en blauwe bessen…”

Zeewierkoekjes

Het creatieve talent kwam ook de initiatiefnemers van de Week van de Smaak ter ore. “Zo kreeg ik de vraag om zeewierkoekjes te maken”, vertelt Belinda. “Die heb ik nog altijd in het assortiment.”

“Een tijd geleden vroeg de Provincie West-Vlaanderen om een koekje te bedenken dat als aperitiefhapje zou passen bij een barbecuebox voor vaderdag. Ik vond dat het iets stoers moest hebben, dat het tegelijk pittig en toch verfijnd moest zijn. Zo kwam ik op het idee om er kaas in te verwerken.”

“Ik verkoop al een assortiment van kazen van De Moerenaar in mijn winkel, dus de keuze was snel gemaakt. De familie Dewicke heeft trouwens al heel wat internationale ‘Cheese Awards’ in de wacht gesleept. Ik koos voor ‘Moeren Goud’, ook een prijswinnaar. Natuurlijk ben ik trots dat mijn kaaskoekje nu een erkend streekproduct is geworden!”

Info: https://www.belindaskitchen.be/ info@belindaskitchen.be -Winkel Belinda’s Kitchen Zeedijk 488, Oostduinkerke.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.