Zulte buigt zich over bedrijfsterreinen: Unaniem over Denys, discussie over Lys Yarns

(Foto JF)
(Foto JF)
Redactie KW

Het gemeentebestuur heeft een belangrijke stap gezet richting de herontwikkeling van de oude bedrijfsterreinen van de wolspinnerij Denys en Lys Yarns. In het dossier Denys werd de RUP unaniem goedgekeurd. Over Lys Yarns daarentegen werd bijna anderhalf uur gediscussieerd.

In 2018 begon de afbraak van de wolspinnerij en het project wordt stilaan concreet. Het ruimtelijk uitvoeringsplan met basisvoorschriften voor de herontwikkeling is goedgekeurd op de gemeenteraad. Er komt een nieuwe woonwijk met ook ruimte voor winkels of kantoren. Bovendien zal 15% van de woningen sociale woningen zijn. “De sanering en herontwikkeling van de verlaten bedrijfssites in het centrum van Zulte is één van de topprioriteiten voor het gemeentebestuur”, zeggen burgemeester Simon Lagrange (Open Zulte) en schepen voor Openbare Werken Olivier Peirs (GVZ). “De terreinen van Wolspinnerij en Lys Yarns geven nu een verloederde indruk maar bieden veel opportuniteiten naar de toekomst toe.”

Groen woonerf

De grond wordt gesaneerd en er komt ook de mogelijkheid tot ondergronds parkeren en afvalinzameling. Twee grote nieuwe pleinen worden aangelegd als één groen woonerf. Bovendien krijgt de toekomstige woonwijk een eigen identiteit doordat een deel van het industrieel erfgoed bewaard zal blijven en zelfs een openbare functie krijgt. Zo blijft een deel van de karakteristieke schoorsteen staan, de overkapping van de grote hal wordt een overdekte speelruimte en een atelier kan dienen als buurthuis.

Mooi dat afdak oude ververij mag blijven staan

Oud-medewerker van de wolspinnerij Rony Meirlaen is hier alvast tevreden mee. “Dat het afdak van de oude ververij mag blijven staan, is toch mooi en emotioneel voor wie er lang gewerkt heeft. De helft van de schoorsteen mag ook blijven staan. Ik heb al gevraagd om daar ook terug L’Anac op te schilderen, de oorspronkelijke naam van de wolspinnerij. Ik ben ook tevreden dat het een sociale woonwijk wordt. De wolspinnerij stond altijd bekend voor zijn sociale zaken, het was een familiebedrijf en ook onder de werknemers ontstonden vriendschapsbanden. Zelfs de Franse bazen waren zeer sociaal, huisvaders kregen een speciale premie van hen. Die band tussen de oud-werknemers, die blijft ook bestaan.”

Discussie over woonblok

De herontwikkeling van Lys Yarns staat nog minder ver. Op de gemeenteraad lag slechts een basisconcept voor, maar hierover ontstond wel onenigheid tussen de oppositiepartij CD&V en de meerderheid. Ter discussie stond het geplande woonblok aan de straatkant van de N43. “Het aantal verdiepingen is nog niet zeker maar het wordt een hoge blok die heel het concept van openheid verstoort. Wij willen een breuk in de lintbebouwing langs de N43 en een openheid creëren naar de achterliggende groene ruimte en de Leie.”

“Men moet het globale plaatje bekijken”, vindt burgemeester Lagrage. “De site moet een meerwaarde voor de gemeenschap worden, met bejaardenwoningen, kinderopvang en begeleid wonen. Ook een nieuw centrumgebied te maken, gericht op de Leie en met veel publiek toegankelijk groen, was prioritair. Het zal uitnodigend zijn. Dit basisconcept is nu goedgekeurd, een ontwerper kan zich daarop baseren na burgerparticipatie. We willen de twijfels van de oppositie wegnemen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier