Wielrenner Mathias (37) is internationaal expert bikefitting: “Een goede positie op de fiets is zeer belangrijk”

Bikefitter Mathias Delameilleure heeft met Body en Bike een eigen zaak langs de Izegemsestraat in Rumbeke. Daar zorgt hij ervoor dat je goed op je fiets zit. © Stefaan Beel
Bert Feys
Bert Feys Medewerker KW

Bikefitter Mathias Delameilleure, die met Body en Bike een eigen zaak heeft langs de Izegemsestraat in Rumbeke, heeft internationale erkenning gekregen voor zijn werk. “Ik help zowel profwielrenners als recreanten bij het zoeken naar een goede positie op de fiets. Dat is best wel belangrijk om kwaaltjes of blessures te voorkomen”, aldus Mathias, die zelf ook nog steeds koerst.

Mathias Delameilleure (37) fietst al jarenlang mooie resultaten bijeen. Als 12-jarige begon hij te koersen, iets wat hij 25 jaar later nog steeds doet. Zijn palmares is best wel indrukwekkend met een provinciale titel bij de elite zonder contract als uitschieter. “Mede dankzij wijlen Luc Wallays geraakte ik ook erg geïnteresseerd door het menselijke lichaam en hoe renners op hun fiets zitten. Na mijn studies als kine trok ik nog naar de universiteit in het Duitse Munster om er een opleiding fietspositionering te volgen.”

Mathias startte tien jaar geleden zijn eigen praktijk Body en Bike op en spitst zich daar alsmaar meer toe op fietspositionering. “Iets wat door de komst van steeds modernere fietsen erg evolueert.”

Divers cliënteel

Een goede fietspositionering blijkt erg belangrijk te zijn. “Profwielrenners halen er betere prestaties door, maar ook voor de gewone fietser helpt het om kwaaltjes of blessures te voorkomen. De mensen die hier over de vloer komen, zijn dan ook erg divers. Van profwielrenners en net gestarte rennertjes tot personen die bijvoorbeeld prostaatproblemen hebben.”

Mathias gaat bij hun bezoek in de praktijk telkens op eenzelfde manier te werk. Bij aanvang wordt het lichaam volledig gescreend en laat hij de klant enkele leningheids-, kracht- en stabiliteitstestjes uitvoeren. “Daarna film ik ook hoe de klant op de rollen fietst. Onder andere via een zadeldrukmeting kom ik te weten of de fietspositie al dan niet aangepast moet worden. Vaak blijkt ook dat een zadel gewoon niet goed past bij de fietser.”

Internationale erkenning

Mathias kreeg onlangs erg leuk nieuws van het International Bike Fitting Institute, de internationale organisatie van bikefitters. “Mede dankzij de verschillende opleidingen die ik volgde, heb ik nu een internationale erkenning op zak en mag ik me een expert in het bikefitten noemen. Een serieuze opsteker want zo win ik ook aan naambekendheid bij verschillende grote wielerploegen. En als zelf nog wielrenner zijnde is dat natuurlijk erg leuk.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier