Westhoek Express zorgt voor lokaal transport van producent naar consument

© (Foto MD)
© (Foto MD)
Redactie KW

Vanaf begin juli start Westhoek Express met een proefproject rond het vervoeren van streekproducten. Zowel naar particulieren, restaurants als naar vakantiehuizen,…

Westhoek Express is als concept gegroeid uit een aantal contacten en netwerken die zijn gegroeid in de werking van Events Outside The Box uit Poperinge. Geert Gombeir en Sophie Pattyn zetten zich al een kleine 10 jaar in als partner binnen producties. Van bij de eerste brainstormsessies tot bij de effectieve realisatie geven ze ondersteuning aan organisaties, gemeentes maar ook voor nationale en internationale projecten. “Zowel rond cultuur als rond toerisme zijn zo veel contacten ontstaan die vaak leiden tot nieuwe realisaties en projecten”, zegt Geert Gombeir van Events Outside The Box.

“Vanuit de passie voor de Westhoek en Frans-Vlaanderen groeide de laatste jaren ook de interesse voor streekproducten en lokale sterkhouders. Dit leidde tot ondersteuning van onder andere Lekker Westhoeks, Smaakmarkt van POM en Westtoer/Westhoek, Diners op uitzonderlijke plaatsen, Interreg, en dergelijke meer. Interessante en uitdagende contacten die als een puzzel in elkaar vielen met uitzondering van één belangrijk element en dat is transport, van de producent tot bij de ‘consument’. In breed perspectief zien we deze consument als de particulier, de restauranthouder die aan de slag wil met al het lekkers van de streek of de toerist die we willen laten proeven van de Westhoek. Letterlijk en figuurlijk laten proeven van onze Westhoek. Genietend als God naast Frankrijk”, aldus nog Geert Gombeir.

Voor wie niet op locaties raakt

“Van meet af aan was duidelijk dat het transport de focus zou blijven. Samenwerking met bestaande initiatieven die inzetten op het centraliseren van streekproducenten leek ons dan ook de enige juiste weg om te bewandelen. Zo kwamen we terecht bij Liaison in Heuvelland, bij Koket in Poperinge en bij Lokaalmarkt Ieper. Momenteel werken zij met afhaalpunten maar door het aanbieden van thuislevering via Westhoek Express wordt een nieuw publiek bereikt dat nu niet op die bewuste locaties geraakt. Door deze extra dienst is er nu een pasklaar antwoord”, vertelt Geert nog.

Maar er is meer. Ook de toeristen krijgen de kans om via Westhoek Express kennis met de smaakvolle Westhoek. Door het samenwerken met onder meer bovenstaande partners bestellen ze voor hun komst wat ze graag zouden willen. Westhoek Express zorgt dat het pakket naar keuze op hen wacht bij hun aankomst. Op die manier wordt de Westhoekervaring nog groter en de beleving nog intenser.

Een derde pijler is de link tussen producenten onderling en de chefs in de streek. Waar nu een gepland transport niet altijd evident is, wil Westhoek Express zorgen voor een positieve stimulans. Zo kunnen de producenten produceren, de chefs koken en Westhoek Express zorgen voor het transport.

Project van drie jaar

Dit proefproject loopt drie jaar. “Westhoek Express is zeer blij met de ondersteuning door Leader. Dankzij hen is het project effectief gerealiseerd. Ook de input van Inagro, POM en Toerisme Westhoek wordt enorm gewaardeerd. Met die partners evalueren we de resultaten om zo Westhoek Express verder uit te bouwen en eventueel zelfs anderen te inspireren”, zegt Geert Gombeir nog.

Westhoek Express start op in het zuiden van de Westhoek: Poperinge/Ieper/Heuvelland/Vleteren/Lo-Reninge en bekijkt gaandeweg de opportuniteiten om verder te groeien of samen te werken met andere spelers rond dit driedelig concept.

“Geïnteresseerde vakantiehuizen mogen zeker contact nemen. We nemen dan snel contact om te zien of we een positieve inbreng kunnen bieden. In afwachting van de levering van de bestelde frigowagen start Westhoek Express op met een voertuig van de Hotelschool Koksijde ‘Ter Duinen’ waarvoor veel dank”, besluit Geert Gombeir. (AHP)

Alle info: www.westhoekexpress.be, geert@eventsoutsidethebox.be, 0473/66 64 81.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.