Vakbonden niet verrast door dreigend jobverlies bij Beaulieu in Wielsbeke

Beaulieu International Group telt over de hele wereld zo’n 4.900 werknemers in 29 productiesites en 22 verkoop- en distributiecentra. © LV
Levi Verbauwhede
Levi Verbauwhede Medewerker KW

De afdeling Flooring Solutions van de Waregemse Beaulieu International Group wil de productie van matten en vinyltegels in Wielsbeke stopzetten. Door die beslissing dreigen tot 95 werknemers hun job te verliezen. De vakbonden zijn allerminst verrast.

Beaulieu International Group (B.I.G.) uit Waregem, in de volksmond bekend als Beaulieu, kondigde donderdagavond tijdens een bijzondere ondernemingsraad aan dat de bedrijfseenheid ‘Flooring Solutions’ de productie en verkoop van matten wil stopzetten. Ook de productie van luxe vinyltegels wordt beëindigd. Daardoor dreigen er in België tot 95 jobs te verdwijnen. Ook de matten-afdeling in Polen wordt opgedoekt.

Dat de voormalige textielgiganten uit de Vlasstreek het bijzonder moeilijk hebben, is al enkele jaren duidelijk. Begin dit jaar vroeg Mc Three nog het faillissement aan, al is daar volgens de werknemers meer aan de hand.

Winstgevend

Beaulieu International Group verwijst naar de toegenomen concurrentie, verminderde volumes en hoge arbeidskosten en energieprijzen als oorzaak van de beslissing. “Daardoor is het onmogelijk om competitief te blijven”, klinkt het.

“Ondanks een transformatieplan en verschillende groei-investeringen, maken de huidige marktomstandigheden het onmogelijk om winstgevend te zijn in de huidige vorm.” B.I.G. blijft wel luxe vinyltegels verkopen.

De vakbonden zijn niet verrast. “Volgende week komen we samen om deze beslissing te bespreken, nadien komen we met een officiële reactie”, klinkt het bij ACV. Op de productiesites gaat het werk voort. “Er zijn geen stakingen of acties, wij zullen het personeel de komende periode verder informeren.”

Nieuwe CEO

Beaulieu International Group telt over de hele wereld zo’n 4.900 werknemers in 29 productiesites en 22 verkoop- en distributiecentra. Beaulieu werd gesticht door Roger De Clerck, die als boer Clerck een waar textielimperium wist te realiseren. Al kent het familiebedrijf veel controverse, zowel intern als met de fiscus.

Vorige maand werd Rogers jongste zoon Dominiek De Clerck de nieuwe CEO van de groep. Hij vervangt Pol Deturck die na slechts drie jaar weer vertrekt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier