Unieke conceptstore Touché is eerste winkel met troostartikelen: “Woorden die troosten en attenties die raken”

Randy Couckuit, Nadia Toebat en Hans Langedock in de eerste Touchéwinkel in Kortrijk © MD
Margot Demeulemeester
Margot Demeulemeester Stadsreporter Kortrijk

Op de hoek van de Korte Steenstraat en de Sint-Maartenskerkstraat bevindt zich sinds kort de nieuwe conceptstore Touché. Kortrijk is de eerste stad met een fysieke winkel voor troostartikelen. “Hier vind je allerlei attenties rond afscheid in de breedste zin van het woord. We willen niet enkel refereren naar de dood, maar naar alles wat met verlies te maken heeft”, zeggen zaakvoerder Randy Couckuit (40) en medewerker Nadia Toebat (50).

Touché is een concept van Sereni. “Als actieve speler in de uitvaartsector gaat Sereni verder dan enkel het verzorgen van uitvaarten, we willen mensen in tijden van rouw optimaal ondersteunen. Vanuit deze betrokkenheid ontstond het idee van Touché. Een unieke fysieke winkel met een ondersteunende webwinkel die zich richt op het vinden van woorden die troosten en attenties die het hart raken”, vertelt Hans Langedock (51), directeur Sereni België. Bij Touché vind je onder meer asjuweeltjes, wenskaarten, droogbloemen, fotohouders, kaarsen en troostdozen vergelijkbaar met de koesterkoffers van het Berrefonds. De troostwinkel werkt eveneens samen met kunstenaars zoals Maud Bekaert die teksten graveert in steen en cortenstaal.

“Voor veel mensen is het binnenwandelen in een uitvaartcentrum een grote drempel” – Randy Couckuit

“De behoefte aan een plek waar troostvolle attenties verkrijgbaar zijn voor zowel groot als klein verdriet – waaronder ook levende verliezen zoals een verhuis, handicap of ziekte – vormde de inspiratie voor dit bijzondere initiatief. Voor veel mensen is het binnenwandelen in een uitvaartcentrum een grote drempel. Daarnaast vind je er meestal zaken die enkel verwijzen naar een overlijden. Met onze conceptstore en webwinkel willen we breder en persoonlijker gaan. Je kan hier bijvoorbeeld ook iets op maat laten maken”, zegt zaakvoerder Randy.

“Bij Touché kunnen mensen eveneens rekenen op een bron van advies en ondersteuning in het brede spectrum van wat met verlies, rouw en troost te maken heeft. Je vindt hier een luisterend oor en begeleiding voor moeilijke momenten die het levenspad doorkruisen. Of het nu gaat om het vinden van de juiste woorden of het kiezen van een attentie die diep raakt”, zegt Nadia, die samen met Elsje Harinck het gezicht wordt van de winkel.

Op vrijdag 8 maart gaat de feestelijke opening door van Touché. Van 16 tot 22 uur met een hapje en een drankje. Meer info op www.touche.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier