Trui Tydgat (49) runt Oost-Vlaamse zetel van Matexi

Trui Tydgat: “De juiste persoon op de juiste plaats, dat lijkt me de enige goede strategie.”© HDV
Trui Tydgat: “De juiste persoon op de juiste plaats, dat lijkt me de enige goede strategie.”© HDV
Redactie KW

Met Trui Tydgat (49) heeft projectontwikkelingsbedrijf Matexi iemand met Waregemse roots aan het hoofd van de Oost-Vlaamse zetel. Ze leidt vanuit Eke bij Gent een team van 25 mensen, al blijft ze wel ook nauw betrokken bij het werk te velde. “Meedenken over een visie voor een buurt, ik zou het niet kunnen missen”, zegt ze.

Trui Tydgat kwam ruim twintig jaar geleden voor het eerst aan het venster piepen in de wereld van de stedenbouwprojecten toen ze directeur werd van het Stadsontwikkelingsbedrijf Kortrijk (SOK). Inmiddels maakt ze mee het mooie weer bij het Waregemse Matexi, de grootste woningbouwer van het land. We spreken af in de hoofdzetel van het bedrijf in Waregem.

Je startte bij Matexi als projectontwikkelaar, maar leidt nu een team van medewerkers. Heb je nog tijd om zelf een bouwwerf te bezoeken?

“Zeker, ik zou dat trouwens niet kunnen missen. Van sommige projecten behoud ik ook de volledige verantwoordelijkheid. Dat is onder meer het geval met de herbestemming van de Leopoldskazerne aan het Citadelpark in Gent. Daar moet op termijn een nieuwe bruisende stadsbuurt verrijzen terwijl het binnenplein omgebouwd wordt tot een bijkomende groene ruimte in de stad. Dat is een mooi voorbeeld van een project waarbij behoud van erfgoed hand in hand gaat met nieuwe architectuur.”

De vastgoedwereld blijft een mannenwereld. Zijn er behalve jij nog vrouwen die een leidinggevende functie hebben?

“Van de twaalf business-eenheden in Matexi staan er behalve ik ook vrouwen aan het roer in de afdeling Vlaams-Brabant en in deze die de Poolse markt bestrijkt. Ik vermoed dat het amper tien jaar geleden is dat er alleen maar mannen een business-eenheid leidden. Toch vind ik niet dat een bedrijf zich daar te veel op moet blindstaren. Ik ben alleszins geen voorstander van quota om meer vrouwen op leidinggevende posities te brengen. De juiste persoon op de juiste plaats, dat lijkt me de enige goede strategie.”

Omschrijf je zelf eens als leidinggevende?

“Ik ben een manager die tussen de mensen staat en de zaken nooit nodeloos ingewikkeld wil maken. Keep it simple is mijn devies. Ik vind het ook belangrijk om doelgericht te werken. Mijn medewerkers probeer ik vooral te stimuleren door hun talent aan te spreken. Frisse ideeën en een pragmatische aanpak zijn dan ook van enorm belang in onze branche en moeten ons helpen om goed onderbouwde projecten te realiseren.”

Je hebt zopas een opleiding trendwatching achter de rug. Blijkbaar laat niet alleen de modesector zijn oog vallen op dergelijke cursussen.

“Het is voor ons van groot belang om de vinger aan de pols te houden. Vastgoedplannen zijn projecten van lange duur. Daarom moeten we goed weten waar de jongere generaties mee bezig zijn, hoe ze willen wonen enzovoort. Die cursus heeft veel nieuwe inzichten gebracht en die zijn nodig want we willen ook de toekomstige generaties blijven aanspreken.”

Je bent al sinds de jaren negentig actief bezig rond stedenbouw. Wie wist jou totnogtoe het meest te inspireren?

“Dan denk ik in de eerste plaats aan Stefaan De Clerck die burgemeester werd van Kortrijk in de periode dat ik begon als directeur van het SOK. Ik heb hem leren kennen als iemand met veel aandacht voor innovatie, design, kwaliteitsvolle architectuur en doordachte stedenbouw. Hij wist dat ook in de praktijk om te zetten in zijn stad, ook al kwamen de realisaties ten dele pas in de periode dat hij al geen burgemeester meer was. Stefaan De Clerck keek dan ook ook verder dan de legislatuur van zes jaar waarvoor hij verkozen was.”

De huidige burgemeester ad interim in Kortrijk is Ruth Vandenberghe, ooit jouw medewerkster in het stadsontwikkelingsbedrijf. Hoe voelt dat?

“Ik was best wel trots en heb haar meteen een sms’je gestuurd om haar te feliciteren. We zouden samen een terrasje doen om dat te vieren, maar kijk, het is er om de bekende redenen nog altijd niet van gekomen (lacht) .”

Je hebt dertien jaar in Kortrijk gewerkt, maar nooit in Waregem. Komt dat er ooit nog van?

“Zeg nooit nooit. Maar zoals zoveel uitgeweken West-Vlamingen heb ik mijn hart verloren aan Gent. Overigens heb ik ooit wel eens een opdracht uitgevoerd voor Waregem. Toen ik pas afgestudeerd was in de jaren negentig, heb ik op vraag van toenmalig schepen van Ruimtelijke Ordening Tony Verhaeghe een strategisch-commercieel plan opgemaakt over de toekomst van het winkelcentrum en het Pand. Hij had vernomen dat ik, als Waregemse, een thesis had gemaakt over citymarketing.”

Hoe belangrijk is Waregem voor je?

“Mijn ouders wonen hier nog, net als andere familieleden en vrienden. Naar Waregem komen, voelt altijd aan als thuiskomen. En Waregem Koerse slaan mijn man en ik nooit over. Dat is de jaarlijkse afspraak met onze vrienden hier.”

(FV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier